Hűha...

A lány, aki baktériumokkal fest

Ciánkék, vörös, sárga és zöld színben világító egysejtűekkel dolgozik a New York-i fiatal művész. Képeit UV-fényben csodálhatják meg.

2016.04.26 08:42ma.hu
hirdetés

Nagy fába vágta fejszéjét a New York-i Parsons művészeti iskola hallgatója, Sarah Berman.

Az amúgy is bonyolult orvosi illusztrációk készítésére szakosodott lány elhatározta, hogy anatómiai tárgyú műalkotásokat készít, méghozzá élő festékkel - írja a Hirado.hu.

A művészellátó helyett a laboratóriumba ballagott, és az E.coli baktériumtörzs egy betegségeket nem okozó ágával kezdett kísérletezni.

A nagyközönség előtt is nyitva álló Brooklyni Genspace laboratóriumban olyan DNS-t juttatott a baktériumokba, mely fluoreszcens fehérjéket kódol.

Négy hónapnyi próbálgatás után sikerült "kikevernie" a ciánkék, a vörös, a sárga és a zöld színeket.

A Petri-csészében elszaporodó, génkezelt baktériumokkal azután műanyaglapra festett, felvázolta például az ember endokrin rendszerét.

A színeket csak UV-fényben lehet látni, de mivel a baktériumok a tápoldattól elszakítva azonnal pusztulni kezdenek, Sarah Berman festményei rövid időn belül megvilágítástól függetlenül láthatatlanná válnak.

"Művészként élvezem, hogy olyan anyaggal alkotok, ami felkeltheti az emberek érdeklődését olyan területek iránt, amivel korábban nem foglalkoztak" - summázta motivációit a fiatal illusztrátor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.