NASA

Hipnotikusak a sarki fények az űrállomásról

Az amerikai űrügynökség ultra nagy felbontásban rögzítette a fényjelenségeket, lenyűgöző látványt tárva elénk.

2016.04.21 11:40ma.hu

Az amerikai űrkutatási hivatal a napokban tette közzé új videóját, amelyen a sarki fények szépségét csodálhatjuk meg ultra nagy felbontásban, az űrből.

A lassított videót a Nemzetközi Űrállomásról rögzítették 4K UHD formátumban, felbontása 3840 x 2160 képpont.

Az április 17-én közzétett videón látható, hogy a földi pályán elsuhanó űrállomás alatt a zöldek, lilák és sárgák különféle ragyogó árnyalataiban izzanak fel a sarki fények.


Sarki fény akkor keletkezik, amikor a Napból származó, és a napszél által a Földhöz érkezett, elektromosan töltött részecskék (főként protonok és elektronok) ütköznek a felső atmoszférában található semleges atomokkal, ami fénykibocsátással járó reakciókat vált ki.

A táncoló fényjelenségek lenyűgöző show-t kínálnak a felszínen tartózkodóknak, de a fényeket tanulmányozó, és a születésükhöz hozzájáruló összetett folyamatokat kutató szakemberek képzeletét is megragadják.

Sarki fény az űrből. (Fotó: NASA)

Leginkább a magas földrajzi szélességeken figyelhetőek meg az északi és déli féltekéjén. Míg általában zöldesek, a NASA szerint magukra ölthetik a lila, vörös, kék, alkalmanként rózsaszín árnyalatot is.

A sarki fények csak egy kis részét képezik a válogatásban rögzített dinamikus aktivitásnak: 4K UHD-felvételeket ölel fel többek között villámokról, a lenyugvó Holdról, felhőtakarókról az óceánok felett, és a városi fényekről is. A videót érdemes teljes képernyős módban megtekinteni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.