NASA

Lencsevégen a Ceres fényes kráterei

A Dawn szonda 2015 márciusa óta kering a 950 kilométeres Ceres körül.

2016.04.20 09:10ma.hu

A Dawn űrszonda friss felvételein a Ceres törpebolygó kráterei pompáznak. Egyikük furcsa módon stoptáblát idéz, míg a másiknak beroskadt pereme ad egyedi jelleget.

A NASA szondája 385 kilométeres pályájáról izgalmas látnivalókat tár a kutatók szeme elé. A 34 kilométer átmérőjű Haulani-kráter például szegélyéről kiinduló földcsuszamlások nyomait hordozza.

Aljzatán szembeötlő a finom anyag és a központi gerinc. A hamisszínes felvétel lehetővé teszi, hogy a kutatók betekinthessenek az alkotóanyagok természetébe, illetve abba, milyen kapcsolatban állnak a felszíni morfológiával.

A Haulani-kráter a Dawn friss felvételén.(Fotó:NASA)

A felvétel a kilövellt anyag kékes sugarait is feltárja. Az ilyen fényképeken a kék színt fiatal jellegzetességekhez kapcsolják.

A Haulani-kráter szegélye viszonylag egyenes vonalakból tevődik össze, ezáltal a képződmény egy stoptáblára hasonlít. A NASA közleménye szerint a bemélyedés poligon – egyenes vonalakból álló alakzat – természete kiemelendő, mivel más égitesteken, a Földet is beleértve, a legtöbb kráter majdnem kör alakú. A Ceres bizonyos krátereinek - a Haulanit is beleértve - egyenes vonalai a felszín alatt korábban fennálló feszültségterek és törések eredményei a szakemberek szerint.

A Dawn szonda 2015 márciusa óta kering a 950 kilométeres Ceres körül, amely egyébiránt a Mars és Jupiter között elterülő fő aszteroidaöv leghatalmasabb objektuma. Az utóbbi bő 13 hónapban egyre közelebbi pályákról tanulmányozza a törpebolygót, tavaly decemberben érte el végső tudományos pályáját, ami 385 kilométerre viszi a felszínhez.

A Haulani-kráter 385 kilométeres távolságból. (Fotó:NASA)

Martin Hoffmann, a Max Planck Intézet szakembere a közleményben kifejtette, a Haulani tökéletesen felvonultatja ama tulajdonságokat, amelyeket a Ceres felszínén egy friss becsapódástól várnának. Aljzata nagyrészt sima, színében pedig éles ellentétben áll a felszín idősebb részeivel.

A hamisszínes felvételen ráadásul megjelenik a kráter fenekén nyugvó világos anyag is. A kutatók úgy hiszik, a Ceres ilyen fényes foltjai - leghíresebb kollekciójuk a 92 kilométeres Occator-kráterben terpeszkedik – sókból állnak, amelyek jóval fényvisszaverőbbek környezetüknél.

A fiatal, mintegy 10 kilométeres Oxo-kráterben is találhatunk ilyen fényes anyagot, sőt az Oxo a NASA szakemberei szerint az Occator mellett a második legfényesebb képződmény a törpebolygón.

Az Oxo-kráter viszonylag nagy beomlásával szegélyénél. (Fotó:NASA)

Az egyik új felvételen az Oxo látható részleteiben, feltárva szegélyének furcsa megroskadását ama területen, ahol nagy mennyiségű anyag hullott alá. A kráter más szempontból is érdekes: aljzatán az ásványi anyagok összetétele a jelek szerint különbözik más kráterekétől.

A 467 millió dolláros Dawn 2007-ben indult a Ceres és az 530 kilométeres Vesta tanulmányozására. Eme utóbbi az aszteroidaöv második legnagyobb lakosa. 2011 júliusától 2012 szeptemberéig keringett körötte, majd elindult a Ceres felé, amelyet a tervek szerint júniusig tanulmányoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.