A Neptunuszon túl

Modellezték a kilencedik bolygó jellegzetességeit

Számítógépes modellel mutatták be svájci asztrofizikusok, hogy milyen lehet és mi jellemezheti a messze a Neptunuszon túl keringő, titokzatos kilencedik bolygót.

2016.04.08 08:58MTI
Esther Linder, Christoph Mordasini - Berni Egyetem

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy a planéta létezik. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, meggyőző bizonyítékot találtak létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek.

Esther Linder és Christoph Mordasini, a Berni Egyetem kutatói szerint a kilencedik bolygó átmérője 3,7-szer nagyobb, mint a Földé, hőmérséklete mínusz 226 Celsius-fok. A gázóriást eddig nem sikerült közvetlenül megfigyelni.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) két kutatója, Mike Brown és Konstantin Batygin az úgynevezett Kuiper-övi objektumok mozgása alapján számította ki az eddig ismeretlen planéta létét. Azóta szakértők világszerte gyűjtik az információkat, hogy távoli pályáján azonosítsák helyzetét.

A berni szakértők számítógépes modellekkel szimulálták, hogyan fejlődhetett a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti születése óta. Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című szaklapban számoltak be.

Feltételezéseik szerint a titokzatos égitest egy hélium- és hidrogénburokkal rendelkező kisebb jégóriás - tehát az Uránusz és a Neptunusz "kisebb változata". A kutatók által számolt mínusz 226 Celsius-fokos hőmérséklet arra utal, hogy hőt bocsát ki. Ha nem lenne belső energiája, akkor hőmérséklete csak mínusz 263 Celsius-fokos lenne, "mert akkor sugárzása csak a visszavert napfényből állna" - mondta el Linder.

"Tanulmányunk alapján a kilencedik bolygó több mint puszta tömegpont, fizikai tulajdonságai megismerésével testet ölt számunkra" - fogalmazott Christoph Mordasini. A kutatók számításai szerint az égbolt eddigi vizsgálatai során csak kevés esély volt rá, hogy felfedezzenek egy kevesebb mint 20 Földtömegű égitestet.

Egy több mint ötven Földtömegű testet pedig észrevett volna a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer). Ennélfogva érdekes felső tömeghatár adódik a kilencedik bolygó esetében - mondta Linder.

A jelenleg Chilében épülő nagy égboltfelmérő teleszkóp (LSST) vagy a speciális keresőakciók a jövőben már rábukkanhatnak a bolygóra vagy kizárhatják létezését - vélik a kutatók.

A Caltech által 2016 januárjában közreadott koncepció a kilencedik bolygóról (Fotó: EPA/Caltech/ R. Hurt (IPAC))


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.