Virtuál

Bárki felmehet a Marsra - csak ez az egy dolog kell hozzá

Akinek nem volt elég 3D-s szemüveggel követni a moziban Matt Damon magányos kalandjait a Marson, hamarosan a "saját szemével" is megnézheti a vörös bolygót a NASA virtuális túráján.

2016.04.03 09:59ma.hu

Nem mintha bármit is változott volna az elmúlt tíz, száz vagy ezer évben, de a Mars népszerűbb, mint valaha - írja a hirado.hu. Bolygószomszédunk egyaránt megmozgatja az űrkutatók és a köznapi emberek fantáziáját; mindenki tudni szeretné, mit rejt a planéta, ahol akár az élet is megjelenhetett.

Sikeres robotmissziói után a NASA a 2030-as évekre tervez emberes Mars utazást, de aki beéri a virtuális valósággal, akár már idén nyáron odarepülhet. A floridai Kennedy Űrközpont legújabb attrakciója az Úti cél: a MARS (Destination: Mars) címmel várja majd az űrkalandorokat.

A túrát a legendás asztronauta, Edwin „Buzz” Aldrin és a Curiosity marsjárót irányító hölgy, Abigail Fraeman vezeti – természetesen csak virtuálisan.

NASA Curiosity

A látogatók egy Microsoft Hololens VR szemüveg segítségével bandukolhatnak a vörös bolygó felszínén, ahol a Curiosity kerekei mellett állva vehetik szemügyre az önjáró szonda legjelentősebb felfedezéseit.

A kiállítótér nem lesz teljesen üres, a NASA bizonyos elemeket ténylegesen elkészít, hogy ezeket meg is lehessen tapintani.

Az űrhajózási hivatalban azokra is gondoltak, akik nem tudnak vagy akarnak Floridába zarándokolni, nekik fejlesztik a The Mars 2030 Experience programot, ami Oculus Rift, Google Cardboard és Samsung VR szemüvegen is futtatható lesz.

Az űrhajózási hivatal egyébként nem csak szórakoztatásra használja a virtuális valóságot, OnSight néven olyan programot alkottak, ami a kutatók elé varázsolja a marsjáró közvetlen környezetét.

„Az OnSight segítségével sokkal természetesebb lett az adatfeldolgozás. Az embernek az az érzése, hogy csakugyan ott dolgozik a terepen” – mondta el Abigail Fraeman.

A VR szemüvegeket új szerkezetek, alkatrészek tervezésénél is használják, sőt, még az űrbe is felküldték, hogy terjedelmes katalógusokat helyettesítsenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.