Német lapértesülés

Ezt tervezte Adolf Hitler kedvenceként számon tartott SS-tiszt

Adolf Eichmann kiszabadítását is tervezte Otto Skorzeny, mielőtt a Moszadhoz szegődött.

2016.03.31 05:30MTI
Wikipédia

Az izraeli titkosszolgálat (Moszad) által Argentínában elrabolt Adolf Eichmann náci háborús bűnös kiszabadítását is tervezte Otto Skorzeny, mielőtt elszegődött a Moszadhoz - írta szerdán a Bild című német lap a náci párt fegyveres alakulata, az SS Adolf Hitler kedvenceként számon tartott tisztjéről a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) adataira hivatkozva.

A Bild azzal kapcsolatban "húzta elő" Otto Skorzeny BND-aktáját, hogy a Háárec című izraeli újság a Moszad történetét ismerő, névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az egykori SS-alezredest az izraeli hírszerzés 1962-ben beszervezte.

A Bild szerint a BND-nél több száz oldalnyi irat keletkezetett Otto Skorzenyről. E dokumentumok alapján 1948 nyarán szökött meg egy darmstadti internálótáborból, ahová az ellene háborús bűncselekmények gyanújával indított eljárás idejére helyezték, és 1949 végén menekült el Spanyolországba.

A Franco-diktatúra katonai vezetővel szoros kapcsolatokat alakított ki, egyebek között arról tárgyalt velük, hogy miként lehetne áttelepíteni Spanyolországba nagyjából 200 ezer embert, többnyire egykori SS-tagokat, ha a szovjet csapatok esetleg Németország egészét megszállnák. A volt SS-tiszt - aki Horthy Miklós fiának elrablását is irányította - 1951-től spanyol nevet és útlevelet használt, spanyol kormánytisztviselőként adta ki magát.

A BND egy 1954 szeptemberi keltezésű feljegyzése alapján a nyugatnémet hírszerzők úgy értesültek, hogy Otto Skorzeny egy illegális uránkereskedelemmel foglalkozó szervezetet vezet, amely a háború vége felé a náci Németországban előállított urán értékesítését végzi. A dokumentum szerint a nukleáris fegyver készítésére is alkalmas anyagot 1953 tavaszán még az akkori NSZK területén tárolták.

Az iratokból az is kiderül, hogy Otto Skorzeny rendszeres részvevője volt egykori SS-tagok nemzetközi találkozóinak, egy 1961 elején készült jelentésben pedig az áll, hogy amikor Adolf Eichmannt a Moszad elrabolta és Izraelbe szállította, egy, az SS flamand dandárjának és titkosszolgálatának (SD) több egykori tagjából álló csoport "nagyon konkrét megbeszéléseket" kezdett arról, hogy miként lehetne kiszabadítani Eichmannt. Ezeket a megbeszéléseket Otto Skorzeny vezette, aki akkoriban főleg Észak-Írországban élt. A terveket végül "áthidalhatatlan nehézségek" miatt ejtették - idézett a Bild a BND anyagaiból.

Szűk másfél évvel később Otto Skorzeny a Háárec szerint a Moszad szolgálatába állt. Az izraeli lap beszámolója szerint a náci háborús bűnösök elfogását is végző Moszadnál előbb a megölésére, majd a beszervezésére dolgoztak ki terveket, mert a hatvanas évek elején szükségük lett egy bennfentesre, aki kapcsolatba tud lépni az egyiptomi rakétaprogramban dolgozó német tudósokkal.

Otto Skorzeny-t 1962-ben szervezték be Spanyolországban. Szolgálataiért cserébe azt kérte, hogy vegyék le a nácivadász Simon Wiesenthal listájáról. Ezt a Moszad megígérte neki, és amikor Simon Wiesenthal nem volt hajlandó teljesíteni a kérést, egy hamis levéllel igazolták, hogy már nincs a keresett náci háborús bűnösök listáján. A Moszad azonban végül állta a szavát, mert 1975-ben Madridban bekövetkezett haláláig nem háborgatták Skorzenyt háborús múltja miatt.

A Bild idézte Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének az állásfoglalását, miszerint Otto Skorzeny volt az egyetlen náci, akit a Moszad beszervezett, és a lépés "abszolút legitim" volt, mert azt célozta, hogy a titkosszolgálat elhárítson Izraelt fenyegető veszélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.