Hitomi

Megszakadt a kapcsolat egy fontos japán műholddal - plusz objektumot érzékelnek az eszközök

A februárban felbocsátott japán röntgencsillagászati műholdért küzdenek az irányítók, nem tudni, mi történt vele, egyszerűen csak leállt.

2016.03.28 12:15ma.hu

Szombaton megszakadt a rádiós kommunikáció a Hitomi (felbocsátása előtt nevén Astro-H) műholddal. A Japán Űrügynökség (JAXA) 2,7 tonna tömegű, új generációs röntgencsillagászati űrtávcsövének elkészítéséből az amerikai NASA, és kisebb mértékben más (európai) országok is kivették a részüket - írja az Űrvilág.hu. Az űreszköz február 17-én állt pályára Japánból egy H-2A rakétával, és a műszereinek ellenőrzése, kalibrációja után a nyáron kellett volna megkezdenie a tudományos megfigyeléseket.

Fotó: JAXA

Az adatkapcsolat leállása a beüzemelés folyamatát szakította meg, ami miatt a földi irányítók nem tudják megítélni a Hitomi pillanatnyi műszaki állapotát. A japán szakemberek azt feltételezik, hogy a napelemes energiatermeléssel lehet a gond. Mindenesetre mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismét kapcsolatba tudjanak lépni a kb. 580 km-es magasságban keringő röntgencsillagászati holddal, és visszaszerezzék fölötte az irányítást. A Hitomi fedélzetén négy különböző, a röntgentartományban érzékeny távcső és két, a lágy gamma-tartományban érzékeny detektor repül.

Az amerikai műhold- és űrszemétkövető hálózattól (US Joint Space Operations Center) származó legfrissebb információk szerint a műholddal együtt öt másik objektumot észleltek, ami arra utal, hogy valamilyen okból az űreszköz teste feldarabolódott. Ezt okozhatta egy a fedélzeten történt robbanás, esetleg egy űrszemétdarabbal történt ütközés. Mindezek alapján egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a Hitomi megmenthető lesz, ami azt jelenti, hogy idő előtt el kéne búcsúzni a nagy reményekkel várt röntgenűrtávcsőtől, amelynek a tervek szerint legalább tíz éven át kellene szolgálnia a világ csillagászait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.