Állati!

Mondatokkal kommunikálnak a széncinegék

Mondatszerű hangszerkezetekkel kommunikálnak egymással a japán széncinegék (Parus minor) egy japán kutatócsapat szerint.

2016.03.09 19:12MTI
okinawa.net

A madarak által kiadott hangok sorrendjüktől függő jelentéssel bírnak a fajtársak számára.

Szuzuki Tositaka és kutatócsapata szerint "szilárd bizonyítékot" találtak arra, hogy a cinegék összetett üzenetek közvetítésére saját szintaxist használnak, vagyis a kiadott hangokat bizonyos szabályok alapján "szószerkezetekké" és "mondatokká" kapcsolják össze.
A tudósok eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

Megfigyelték, hogy a gyakran ragadozók áldozatául eső kis madarak bizonyos sorrendben adnak ki hangokat, hogy figyelmeztessék a többieket az ellenség közelségére. Aszerint, hogy mit csicseregtek, fajtársaik vagy ragadozó után kutatva fürkészték a horizontot, vagy félelem nélkül közeledtek hozzájuk.

A kutatás során a szakértők megváltoztatott sorrendben játszották le a hangokat. Ha a madarak számára ismert sorrendtől eltérő kombinációban reprodukálták őket, általában nem történt semmi - nyilvánvalóan annak a hangsornak nem volt semmi értelme a madarak számára.

A tudósok szerint lehetséges, hogy nemcsak a japán széncinegék, hanem más állatfajok is hasonló módon kommunikálnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.