Ez van

Játszmát nyert a mesterséges intelligencia a gobajnokkal szemben

A Google mesterséges intelligenciája, az AlphaGo megnyerte az első meccset abban az öt játszmából álló sorozatban, amelyet a világ egyik legjobb gojátékosa, a dél-koreai Li Sze Dol ellen játszik.

2016.03.09 12:08MTI
A Google közreadta képen a dél-koreai gobajnok Li Sze Dol (jobbra) megteszi első lépését az AlphaGo szuperszámítógép ellen Szöulban

Szerdán mintegy három és fél óra játék után Li feladta a küzdelmet, miután világossá vált, hogy a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó cége, a DeepMind számítógépe leküzdhetetlen előnyre tett szert. A második menet csütörtökön lesz, a sorozat jövő kedden fejeződik be.

Az eredmény több szakértőt is meglepett, még Kai-Fu Lee-t, a Google egyik korábbi alelnökét is, aki úgy vélte, az AlphaGo esélyei csekélyek. A szöuli Four Seasons szálloda hatodik emeletén folyó mérkőzéssorozat iránt akkora az érdeklődés, hogy élő online közvetést indítottak, valamint Dél-Koreában, Kínában és Japánban a tévében is követni lehet a küzdelmet.Az ötfordulós küzdelemre a kutatók a mesterséges intelligencia egy évtizedes fejlődése nagy tesztjeként tekintenek. A mesterséges intelligencia 1997-ben aratta leghíresebb győzelmét az ember felett, amikor a Deep Blue szuperszámítógép megverte Garri Kaszparov akkori sakkvilágbajnokot.

Az AlphaGo akkor keltette fel a világ érdeklődését, amikor januárban nyilvánosságra hozták, hogy 5-0-ra nyert Fan Hui, a go Európa-bajnoka ellen. Ez volt az első alkalom, hogy számítógépes program győzelmet aratott egy profi gojátékos ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.