SES

Újabb műholdat juttatott az űrbe a SpaceX

A Falcon-9-es hordozórakétája azonban landolás közben megsemmisült.

2016.03.05 10:07MTI

A luxemburgi SES vállalat műholdját a floridai Cape Canaveral John F. Kennedy elnökről elnevezett űrközpontjából lőtték ki, és sikeresen Föld körüli pályára állt.

A SES-9 műhold az Egyenlítő fölött kering, és a csendes-óceáni térség több országa, valamint számos ázsiai állam telekommunikációjának biztosításában nyújt segítséget.

Elon Musk, a SpaceX alapítója Twitter-oldalán közölte, hogy a hordozórakéta nem a tervek szerint érkezett meg leszállóhelye tengeri platformjára - Florida partjaitól 645 kilométerre -, túl nagy sebességgel közelítette meg ahhoz, hogy biztonságosan földet érjen.

Ami a rakéták visszatéréseit illeti, a cégnek tavaly december 22-én már sikerült egy Falcon-9-est sértetlenül leszállítania, miután az megjárta az űrt. A siker jelentőségét az adja, hogy a hordozórakétákat így újra fel lehet majd használni, s ezért olcsóbb lehet a műholdakat az űrbe juttatni. A decemberi bravúr előtt három próbálkozás kudarccal végződött, a rakéták összetörtek.

FB Official


Watch as SpaceX launches satellite, but fails to land rocket on barge.

Közzétette: The Telegraph - 2016. március 5.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.