NASA

Egy év után újra a Földön - hazaértek az asztronauták

Az amerikai Scott Kelly és az orosz Mikhail Kornienko Kazahsztánban landoltak 340 nap után. Azonban a program még nem ért véget, innentől kezdve orvosok tömkelege vizsgálja majd őket.

2016.03.02 08:55ma.hu
NASA


Bár Kelly a maga 340 napjával nem állított fel Guinness rekordot, de egy óriási küldetésben vett részt, és rengeteg tudományos kutatáshoz szolgáltatott alapanyagot. Ikertestvére, a Földön maradt Mark segítségével az orvosok össze tudták vetni, hogy miben és mennyiben térnek el Kelly biológai értékei az űrben eltöltött hosszú idő alatt.

A Földre visszatérve az asztronauta kicsit rosszabbul lát, a járása sem az igazi még, de a lábáról legalább eltűntek a bőrkeményedések. A  keze is furcsán mozog. Ennek oka, hogy odafent a folyamatos lebegés miatt mindig úgy érezte, hogy muszáj vele valamit csinálni.


The Year In Space Crew Returns Home

The #YearInSpace crew lands in Kazakhstan after 340 days in space. Soyuz Commander Sergey Volkov, who stayed in space for 182 days, brought home NASA Astronaut Scott Kelly and Roscomos cosmonaut Mikhail Kornienko inside the Soyuz TMA-18M spacecraft.Details: https://blogs.nasa.gov/spacestation/2016/03/01/veteran-station-crew-returns-to-earth-after-historic-mission/

Közzétette: International Space Station - 2016. március 1.


 
Scott Kelly Back on Earth!

NASA Astronaut Scott Kelly lands safely back on Earth after a historic 340-day mission to the space station. He is all smiles as he is pulled out of the capsule and breathes fresh air for the first time in nearly a year.Details: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-astronaut-scott-kelly-returns-safely-to-earth-after-one-year-mission

Közzétette: International Space Station – 2016. március 1.

Aminek a legjobban örül, hogy végre rendes ágyban allhat, és közben nem lesz olyan érzése, mintha zuhanna.

Korábbi cikkükben már írtunk róla, hogyan ijesztgette egy gorillajelmezzel Kelly a nézőit, de ezen kívül is bőven akadt mit csinálnia odafent.

Pingpongozott vízcseppekkel, kertészkedett az űrben, sőt, egy speciális tisztító berendezésnek köszönhetően emberi vizeletből visszanyert vízből ivott kávét.

Közösségi csatornákon keresztül folyamatosan közvetítette az érdeklődőknek, hogy mi történik odafent, és rengeteg csodálatos fotót készített bolygónkról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.