Természetvédelem

Elpusztult két, jeladóval ellátott parlagi sas

A most elpusztult madarak már átvészelték a kritikus első két évüket és idén nyáron már maguk is szaporodhattak volna.

2016.02.18 13:50MTI
Parlagi sas (Fotó: Wikipédia/AngMoKio)

Két, műholdas nyomkövetővel megjelölt magyarországi parlagi sas pusztult el az utóbbi hónapokban - mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Az egyik madár 2013-ban, a kirepülés előtt kapott jeladót. Az állat a GPS koordináták alapján főleg Ausztria, Szlovákia és Nyugat-Magyarország területén mozgott, azonban tavaly december végén észlelték, hogy a jelek hosszabb ideje Bécs mellől érkeznek. Az MME felvette a kapcsolatot az osztrák természetvédőkkel, akik a megadott koordinátán megtalálták a sas friss tetemét. A madár tipikus tünetei és a későbbi laborvizsgálat is a mérgezést erősítette meg, amely miatt az osztrák rendőrség nyomozásba kezdett - fejtette ki a szakember.

A másik madár 2013 novemberében mérgezés miatt került kézre Pest-megyében, később a Fővárosi Állat- és Növénykertben meggyógyították. A teljes felépülését követően a Jászságban engedték szabadon, adatait, mozgását az egyesület munkatársai rendszeresen figyelemmel kísérték. Többnyire a Kárpát-medencében mozgott és hat környező országban is megfordult rövidebb időre, 2015-ben Pest-megyében párba állt és költéssel is próbálkozott. Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata közös helyszínelés során február 1-jén találta meg a madár friss tetemét egy műút mellett. A terepi nyomok és a későbbi állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a madár egy járművel való ütközés következtében pusztult el.

Mint azt Orbán Zoltán kifejtette, az elmúlt négy évben 35 fiatal parlagi sas kapott GPS jeladót, közülük tavaly decemberben már csak 13 példányról volt rendszeresen információja az egyesületnek. A most elpusztult madarak már átvészelték a kritikus első két évüket és idén nyáron már maguk is szaporodhattak volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.