Legalább két hete halaszt a NASA

Penészesedés miatt késve indul az új rakomány az űrállomásra

Penészre bukkantak két, az élelem, ruházat és egyéb ellátmány becsomagolására használt szövetzsákban.

2016.02.11 09:26ma.hu
Az első Cygnus az űrállomáson 2013 szeptemberében (Fotó: NASA)

A NASA legalább két héttel halasztja el a következő rakomány felszállítását a Nemzetközi Űrállomásra, miután penészre bukkantak két, az élelem, ruházat és egyéb ellátmány becsomagolására használt szövetzsákban - írja a hirado.hu.

A Floridához hasonló párás klímájú régiókban mindennapos penész kiváltó okát vizsgálja az űrügynökség és a Lockheed Martin, amely a két kereskedelmi teherszállítónak – az Orbital ATK és a SpaceX kapszulája – készíti elő a NASA-rakományokat.

Az Orbital Cygnus kapszuláját már nagyrészt megpakolták a március 10-i kilövéshez készülődve, amikor a rutinvizsgálatok és mintavételezések során rábukkantak a penészre.

A NASA és a Lockheed ezért úgy döntött, kipakolják a rakományt, fertőtlenítik az összes zsákot, majd ismét visszapakolnak, ezzel viszont halasztódik a kilövés. A United Launch Alliance Atlas-5 rakétáján felbocsátani tervezett Cygnus így március második felében indulhat útnak.

A penész az űrállomásra kerülve nem veszélyeztetné a legénységet, de a NASA ennek ellenére a tisztítás mellett döntött elővigyázatosságképpen.

Az űrügynökség jelenleg is azt elemzi, hogy a Cygnus-kilövés elhalasztásának lesz-e, és ha igen, mekkora hatása a SpaceX tervezett missziójára. Eme utóbbi 2015 áprilisa óta nem vitt fel rakományt, mivel júniusi missziója a felbocsátás után egy meghibásodás következtében kudarcba fulladt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.