Rejtély

Laptop USB-porttal egy ősi görög szobron?

Elég meghökkentő dolgot ábrázol egy réges-régi sírkő.

2016.02.06 14:32ma.hu
J. Paul Getty Museum in Malibu, Calif.

Ki ne szeretné az összeesküvéselméleteket? Itt van például egy ősi görög szobor, amin egyesek szerint egy nő, laptoppal látható, amin USB-port is van. Ez lenne a bizonyíték arra, hogy az időutazás létezik?

A Kaliforniában található J. Paul Getty Múzeumban lévő "Trónon ülő nő, kísérőjével Naiskos sírján" szobrot időszámításunk előtt 100 körül használták temetésnél. Az 1 méternél kicsivel nagyobb szobor egy nőt ábrázol egy trónszerű széken, előtte egy fiatal szolga tart nyitva egy vékony dobozt, amit éppen vizsgál.


Számos elképzelés szerint a műtárgy bizonyíték arra, hogy létezik időutazás. A laptopszerű tárgy ugyanis túl széles ahhoz, hogy ékszerdoboz legyen a kutatások szerint. Jóval inkább hasonlít egy laptopra. Más elképzelések szerint étel lehet benne, vagy kozmetikai dobozról van szó.

Kristina Killgrove bioarcheológus szerint a tárgy egy olyan viasztáblához hasonlít, amit a görögök íráshoz használtak. A rómaiak felemelkedésével jött ugyanis divatba a művészetekben a valósághű ábrázolás iránti igény. Az USB-portokkal kapcsolatban a tudós elmondta: az ételt vagy egyéb romlandó dolgokat olyan fadobozban tárolták, amiken lyukak voltak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.