Jeges képek

Kirázza az embert a hideg a halál fagyos érintésének már a látványától is - videóval!

A pusztulást hozó jeges ujj tulajdonképpen egy megfagyó örvény, a víz alatti különleges képződmény a tengerfeneket elérve mindent hibernál, amihez hozzáér.

2016.02.05 11:56ma.hu
Screenshot

Noha már évtizedek óta ismert a létezése, a BBC operatőrei legelőször 2011-ben kapták lencsevégre a különleges jelenséget, az Antarktisz melletti Little Razorback-sziget közelében. A sós jégcsap vagy más néven jégsztalaktit kialakulását hat órán keresztül vették fel, ezt látni a time-lapse felvételen, de a jégcsapok képződése már napokkal korábban megfigyelhető volt.

A halál jeges ujjának érintéséhez rendkívül speciális körülményekre van szükség. Tulajdonképpen ha egy lebegő jégtömb egy sűrű és hideg örvénybe kerül, hatalmas jégcsappá alakulva megfagyaszt mindent, amit elér. Persze, ha túl mély a víz, akkor a saját súlya alatt összetörik, így a jelenség sekély, minimális áramlású vízben tud csak kialakulni, kellő hideg mellett.

Egy részletesebb felvétel

Nézze meg a legcsodálatosabb jégképződményeket

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.