Természet

Kipusztulhatnak a sivatagi elefántok Maliban

Természetvédők figyelmeztetése szerint három éven belül eltűnhet a világ utolsó két sivatagielefánt-csordájának egyike, ha a kormány nem tesz ellene semmit.

2016.01.29 14:30MTI

A vadorzók a dzsihadista csoportok jelenlétéből és egyéb nyugtalanságokból fakadó káoszt kihasználva virágoztatják fel az elefántcsont-kereskedelmet a nyugat-afrikai ország északi részén.

Idén januárban eddig 16, tavaly nyolcvannál is több elefántot öltek le Maliban - mondta Susan Canney, az amerikai Wild Alapítvány mali elefántprojektjének igazgatója. Hozzátette: ötven vadőrük várja, hogy munkába állhasson, de ehhez a kormány jóváhagyására van szükség.

"Mali tétlenül nézi, ahogy mészárolják az elefántjait. Ha ez így folytatódik, akkor három éven belül az összes ormányost elveszítjük" - hangoztatta a szakember. A 2007-ben végzett utolsó elefántszámláláskor 350 példányt számoltak az országban. A nyugat-afrikai állam kormánya egyelőre nem szólalt meg az ügyben. A hadsereg a közelmúltban megerősítette az elefántcsordának otthont adó Gourma régió ellenőrzését. A mali elefántagyar feketepiaci értéke akár az ötezer dollárt (1,4 millió forint) is elérheti.

Egykor elefántok tízezrei barangoltak a Nyugat-Afrika partjai és a Nílus medencéje közötti területen, azonban az illegális vadászat és életterük folyamatos szűkülése miatt drámaian lecsökkent egyedszámuk. Többségük ma már kisebb, 100 példánynál is kevesebbet számláló, elszigetelt csoportokban él. A világ másik ismert sivatagielefánt-állományának Namíbia ad otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.