Trumpler 14

Gyémántokként ragyogó csillagokat fotózott a Hubble

A Hubble-űrteleszkóp újabb felvétele leginkább egy gyémántokban gazdag faliszőnyegre emlékeztet, ragyogó csillaghalmazt tár fel, amely felöleli a Tejútrendszer néhány legfényesebb csillagát.

2016.01.22 09:51ma.hu
Trumpler 14. (Fotó: NASA & ESA, Jesús Maíz Apellániz (Andalúziai Asztrofizikai Intézet)

A NASA/ESA Hubble-űrteleszkóp felvételén a Trumpler 14 csillaghalmaz látható. Eddig körülbelül 1100 nyílthalmazt fedeztek fel a Tejúton, de úgy hiszik, jóval több rejtőzik odakinn. A Trumpler 14 ezek egyike, mintegy 8000 fényévre található, a jól ismert Carina-köd szíve felé írta a Hirado.hu.

Pusztán 500 ezer évével a Trumpler 14 nemcsak az egyik legnépesebb halmaz a csillagködben, hanem a legfiatalabb is, viszont hihetetlen sebességgel keletkeznek benne új csillagok, ezáltal lenyűgöző vizuális látványt nyújt. Az űr eme régiója az egész Tejút masszív, ragyogó csillagai egyik legnagyobb populációjának otthona. Eme kék-fehér csillagok olyan gyorsan égetik el hidrogén üzemanyagukat, hogy néhány millió éven belül szupernóvákként ér véget életük.

A kiáramló "csillagszelek" és végül a szupernóva lökéshullámok kombinációja üregeket váj majd a szomszédos gáz- és porfelhőkbe. Ez a "tűzijáték" csillagok újabb generációjának születését indítja be. A kép alsó részén látható, ív formájú felhő a kutatók gyanúja szerint ilyen csillagszelek eredménye: a közeli Trumpler 14 MJ 218 csillagból kiáramló lökéshullám hozhatta létre.

A szakemberek becslései szerint körülbelül 2000 csillag található a Trumpler 14-ben. A legprominensebb és legfényesebb csillag a HD 93129Aa szuperóriás. Egész galaxisunk egyik legragyogóbb és legforróbb ilyen képződménye.

A kompozitfelvétel 2005-2006-os Hubble-adatokból készült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.