Nekik sem árt egy kis tréning

Edzeniük kell a fiatal bálnáknak a mélymerülésekhez

Egy új vizsgálat szerint a bálnáknak is muszáj tréningezniük az egészségért, vagyis nemcsak az embernek kell edzőterembe járnia.

2016.01.21 13:07ma.hu
Hosszúszárnyú bálnák (Fotó: Wikipédia)

A kutatók megfigyelései szerint azonban, az emberrel ellentétben a bálnáknál csak a fiataloknak van szükségük ilyenféle erőkifejtésre - írta a Hirado.hu. Rachel Cartwright, a vizsgálat társszerzője a Discovery Newsnak kifejtette, a hosszúszárnyúbálna-borjak gyakran megállás nélkül ugrálnak ki a vízből, sokszor már nagyon fiatalon.

A kérdés közelebbi vizsgálatára Cartwright és csapata 18 partra vetődött sziláscet izomszövetmintáját vette szemügyre. Megvizsgálták bennük a fiatal és kifejlett egyedek mioglobinraktárát. A mioglobin vörös protein egy olyan komponenssel, amely oxigént szállít és tárol el az izomsejtekben. Strukturálisan hasonlít a hemoglobinhoz, a vörösvérsejtek elsődleges funkcionális összetevőjéhez.

A tengeri emlősöknél a lélegzet visszatartása és a mély merülés olyan adaptív jellegzetesség, amely lehetővé teszi nekik a mélyebben rejtőző táplálékforrások kiaknázását. A mélyre merülők izmaiban nagy mennyiségben van jelen az oxigénszállító mioglobin, ami lehetővé teszi, hogy a felszínen begyűjtött oxigént eltárolják izmaikban, és a merülések során fokozatosan használják fel.

Az új vizsgálat eredményei szerint a bálnaborjak izmaiban a felnőttekéhez képest csak 20 százaléknyi mioglobinraktár van jelen, ennek szintje érésük folyamán növekszik. Emellett, a mioglobinszintek összehasonlítása az izmok között és bennük, valamint a fehérjék felhalmozódásának mértékét illető különbségek a nagyon fiatal borjaknál azt sugallják, hogy az edzés befolyásolja a raktárak fejlődési ütemét.

Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a fiatal bálnák miért ugrálnak ki olyan sokszor, láthatólag ok nélkül a vízből, és miért bocsátkoznak energetikai szempontból igen költséges egyébfajta tevékenységekbe.

Cartwright szerint tanulmányuk magyarázatot nyújt eme tevékenységekre, hiszen az intenzív "edzés" elősegítheti az oxigéntárházak fejlődését az izomszövetekben, lehetővé téve, hogy a fiatal bálnák mielőbb szert tegyenek a mély merüléseket elősegítő adaptációkra.

A PLoS One folyóiratban megjelent tanulmány azt is sugallja, hogy a fiatal egyedek különösen védtelenek a táplálkozóhelyeket és egyéb tengeri erőforrásokat érintő változásokkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.