22 millió számjegyű

Rekord: új csúcs született a prímszámok világában

Mostantól 22 millió számjegyű a világ legnagyobb prímszáma.

2016.01.20 21:22MTI

A korábbi rekordprímszámot több mint 17 millió számjegy alkotta, az új leg mintegy 5 millió számjeggyel nagyobb nála. Viszont jó hír, hogy nem kézzel számolták ki egy Missouri állambeli egyetem matematikusai, így elmondhatják, hogy érdemes volt programozást tanulniuk.

Az új prímszám mintegy ötmillió számjeggyel több, mint a három évvel ezelőtt "felfedezett" legnagyobb prímszám - közölte a prímszámok kutatását összefogó Mersenne szervezet. A Közép-Missouri Egyetem tudósai Curtis Cooper vezetésével számítógép segítségével határozták meg az új prímszámot, amely 2 a 74 millió 207 ezer 281-ik hatványon mínusz egy.

A korábbi rekordprímszámot több mint 17 millió számjegy alkotta, azt is a Közép-Missouri Egyetem tudósai határozták meg. Curtis Cooper és csoportjának számítógépe egy hónapon át szünet nélkül számolt ahhoz, hogy meghatározzák az új prímszámot. Az új prímszámot már tesztelték és három különböző kutatócsoport erősítette meg különböző számítógépeken futtatva.

A prímszámok olyan egész számok, amelyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók, mint például a 3, 5, 7, 11, 13.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.