Kitört egy támasztólába

Visszatéréskor megsérült a SpaceX hordozórakétája

Nem sikerült tökéletesen vasárnap a SpaceX amerikai magáncég hordozórakétájának visszatérése az űrből, függőleges leszállása végén kitört egyik támasztólába, a rakéta felborult.

2016.01.18 09:17MTI
Fotó: EPA/Bill Ingalls/NASA

A 66 méter magas, Falcon-9-es rakéta túl gyorsan ereszkedett leszállóhelye tengeri platformjára - Kalifornia partjaitól 360 kilométerre -, és minden bizonnyal ez okozta a bajt.

Küldetése viszont sikeres volt: Föld körüli pályára juttatott egy fél tonnás éghajlatvizsgáló amerikai-európai műholdat, amely 1336 kilométeres távolságból rádiójelek révén szolgál majd értékes adatokkal a kutatóknak.

Ami a rakéták visszatéréseit illeti, a cégnek tavaly december 22-én már sikerült egy Falcon-9-est sértetlenül leszállítania, miután az megjárta az űrt.

A siker jelentőségét az adja, hogy a hordozórakétákat ezáltal újra fel lehet majd használni, ezért olcsóbb lehet a műholdakat az űrbe juttatni. A decemberi bravúr előtt három próbálkozás kudarccal végződött, a rakéták összetörtek.

Itt a videó:

Video of soft touchdown and leg buckling https://www.instagram.com/p/BAqirNbwEc0/

Közzétette: SpaceX2016. január 17.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.