Eddig ismeretlen pénzeket is találtak

Értékes régi cseh pénzérmegyűjteményt találtak Kelet-Csehországban

Egyedi, a 10. század végén és a 11. század elején vert cseh ezüstdénárokat találtak a közelmúltban Kelet-Csehországban. A több száz pénzérme között eddig ismeretlen pénzek is vannak.

2016.01.14 15:40MTI

"Közép-Európában eddig példa nélkülien nagy és jó állapotban fennmaradt régi pénzérmegyűjteményről van szó" - közölte Petr Vorel numizmatikus, aki a leletet szerdán Pardubicében a Kelet-Csehországi Múzeumban újságíróknak bemutatta.

A több mint 400 darab ép érméből és több mint 300 érmetöredékből álló leletet megtisztítják, szakértők feldolgozzák, osztályozzák és várhatóan az év közepén a legértékesebb darabokat Pardubicében a múzeumban kiállítják.

Az érmegyűjtemény egy kerámiaedényben volt elhelyezve, amelynek töredékeit szintén megtalálták.

"Nagyon jó minőségű ezüstről van szó. Az érméket valószínűleg az akkori cseh uralkodók verették, és külföldön használták. A cseh királyság területén abban az időben a pénzérmék használata még igen ritka volt" - mutatott rá Petr Vorel. A gyűjtemény egy vagyont ért, az érmék korabeli értéke nagyon magas volt - jegyezte meg.

A hatályos cseh törvények szerint az ilyen leleteket át kell adni az államnak és a felfedezőt a lelet pénzbeli értékének a 10 százaléka illeti meg.

A múzeum munkatársai nem voltak hajlandóak semmit sem elárulni arról, hogy hol és ki találta meg az érméket. A helyszínt ugyanis először hivatásos régészek szeretnék átkutatni, és ki akarják zárni, hogy megelőzzék őket a Csehországban is szép számmal dolgozó kincsvadászok. A muzeológusok csak annyit mondtak, hogy a lelet megtalálója valószínűleg több millió koronát kap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.