Természetvédelem

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok száma Magyarországon

Míg parlagi sasból az 1980-as években nagyjából csupán tíz pár és kerecsensólyomból is 10-20 pár élt csak Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom fészkel ma itt.

2016.01.13 06:30MTI
Parlagi sas (Fotó: Wikipédia/AngMoKio)

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon a madárvédelmi programoknak köszönhetően - fejtette ki Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán kedden.

A szakértő elmondta, hogy míg parlagi sasból az 1980-as években nagyjából csupán tíz pár és kerecsensólyomból is 10-20 pár élt csak Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom fészkel ma itt.

Orbán Zoltán ezeket az adatokat a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását célzó, az Országos Sasszinkron elnevezésű programmal kapcsolatban említette, amelyet hétvégén rendeznek meg. A rendezvény keretében a szakemberek három nap alatt az ország 18 százalékát lefedve bejárják a sastelelő helyeket és megszámolják a nagyjából 15 ragadozó madárfaj egyedeit. Mint mondta, a tavalyi rendezvényen nagyjából 1000 sast és 8000-nél több egyéb ragadozó madarat számláltak a résztvevők.

A szakember kifejtette, hogy Magyarországról ugyan sok madár elvonul, de sok éppen ide érkezik a tél közeledtével, hiszen a ragadozó madarak esetében vannak olyan fajok, amelyek Közép-Ázsia vagy Ázsia északi térségéből az ottani hat hónapig tartó, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.

A kezdeményezés célja a ragadozó madarak bemutatása, valamint a lakosság figyelmének felhívása Magyarország rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.