Régészet

Háromezer-négyszáz éves kánaánita erődre bukkantak Izraelben

Egy földalatti parkolót is magában foglaló új toronyház alapozási munkálatai közben bukkantak az ősi maradványokra.

2016.01.06 16:45MTI
Facebook Ynet

Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában.

Egy földalatti parkolót is magában foglaló új toronyház alapozási munkálatai közben bukkantak az ősi maradványokra - értesült szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) három archeológus szakemberre bízta a feltárást, akik szerint egykor a Földközi-tengeren utazó tengerészeket szolgálhatta a tengerparton emelt erődítmény.

Az épület termeiben embereket és állatokat ábrázoló agyagfigurákat, bronzfegyvereket és importált kerámiaedényeket is találtak, amelyek a Ciprussal és más mediterrán területekkel való szoros kapcsolatokra utalnak. A kikötői citadella mellett valószínűleg raktárak is állhattak egykoron.

A kánaánita erőd rávilágít a város távoli múltba vesző történetére, stratégiai tengerparti helyzetéből adódó jelentőségére. "A tengerpartok mentén hajózó tengerészek közigazgatási központja lehetett egykor az épület" - közölte az ásatást irányító Nimród Gacov, Jakov Amicur és Ron Beeri a Ynettel.

Az idők során legalább négyszer leégett az erődítmény, és mindannyiszor újjáépítették. A tüzek maradványai között rengeteg gabonaféle, hüvelyes növény és szőlő nyomait találták meg, amiből következtetni lehet a tengerészek által szállított árukra.

A nahariai hatóságok azt tervezik, hogy az ásatás befejezése után a majdan felépülő toronyház földszintjén közszemlére teszik a régészeti feltárás eredményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.