Wendelstein 7-X

Ilyen lett a világ legnagyobb sztellarátor típusú fúziós kísérleti berendezése

Így készült el az, amit a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének tartanak.

2015.12.31 18:29ma.hu

A Wendelstein 7-X Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása, egyben pedig az európai fúziós kutatások alappillére is. A berendezés egy olyan sztellarátor - vagyis a Napban zajló reakciókat földi körülmények között megvalósító szerkezet -, amely a szabályozott magfúzió létrehozásához erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát, így állítva elő hatalmas mennyiségű tiszta - üvegházhatást és atomhulladékot nem produkáló - energiát.

Fusion reactor 'designed in hell' makes its debut

Earlier this month, the Wendelstein 7-X fusion reactor was successfully fired up for the first time.Learn more about this complex 'stellarator' 20 years in the making: http://scim.ag/1PH1wCA

Szerző: Science, 2015. december 30.

Egyébként, magyar fejlesztésű kamerarendszer védi a németországi fúziós reaktort, amely ráadásul már elcsípett egy felvillanó plazmát is.

A sztellarátor és a tokamak felépítése

Az alapvető különbség a sztellarátor és a tokamak között, hogy a tokamakoknak van egy központi tekercsük, amely áramot hajt a plazmában, ez megcsavarja a mágneses teret és lehetővé teszi a plazma összetartását. Ezzel szemben egy sztellarátorban nincs központi tekercs, nem hajtanak áramot a plazmában,a csavart mágneses teret  bonyolult alakú külső  tekercsekkel hozzák létre. Ezzel kiküszöbölhető számos nehézség, ami a tokamakok esetében fellép, viszont jelentősen bonyolítja egy ilyen berendezés tervezését és megépítését.

A fenti négy képen bal oldalon láthatjuk a klasszikus sztellarátorok felépítését, jobb oldalon pedig a tokamakokét. A felső két kép mutatja, hogy milyen alakja van a plazmának és a tekercseknek, illetve ezek hogyan helyezkednek el. Az alsó két képen láthatunk két valós berendezést, jobb oldalon az angliai JET belseje látható, amely a legnagyobb tokamak típusú fúziós kísérleti berendezés a világon. A bal oldalon a korábbiakban bemutatott W7-X nevű sztellarátor látható. A W7-X-et tartják a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének, illetve a „sztellarátorvilág JET-jének”, mérete és amiatt, hogy a következő lépésben egy erőmű méretű berendezés is épülhetne a jövőben, ha a kísérletek kedvező eredményekkel zárulnak.

Magyar kutatók a Wendelstein 7-X kísérlet mellett a világ több más vezető fúziós berendezésén is építenek és üzemeltetnek hazai fejlesztésű mérőberendezéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.