NASA

Ilyet még nem láttunk: szuperközeli képek a Plútóról

A New Horizons szonda munkatársai minden korábbinál jobb felbontású képeket tettek közzé a Pluto jeges felszínéről.

2015.12.06 19:08ma.hu
NASA - katt a képre a teljes felvételért!

A New Horizons lassan fél éve küldi a fedélzeti adattárolóiban lévő képeket, mérési eredményeket a Föld felé - írja a csillagaszat.hu.

Már eddig is számos csodás pillanatot szereztek az újabb és újabb, a korábbiaknál jobb felbontású képek, december 5-én pedig ismét tátva maradt az érdeklődők szája, amikor közzétették az eddigi legjobb, 70-80 méter körüli felbontású képeket, amelyek ráadásul egy 80 km széles és 800 km hosszú, rendkívül változatos sávot mutatnak.

A mellékelt képre kattintva a tetejéről indulva először egy öregebb, kráterekkel tarkított felföldön járunk, melynek formáit vastag dér borítja, kivéve a fiatalabb krátereket, amelyek belseje részben vagy egészben fekete. Maguknak a krátereknek a belső felépítése is szokatlan, lapos aljzat, és hasonló dőlésű peremlejtők jellemzik őket, bolygónkon a mesterséges bányagödröknek van hasonló alakja.

A nagyobb krátereknek mintha dupla belső szerkezete lenne, ami a felszín alatti anyag rétegzettségére utalhat. Délebbre haladva egy 2 km-es sziklafal után hegyvidéki táj kezdődik, de legalább háromféle formavilágot látunk.

Előbb nagy, de lekerekített tömböket látunk, köztük széles völgyekkel, majd egy kaotikus, rengeteg apró huplival tarkított sáv következik, végül a Szputnyik síkság jeges lapálya előtt egy nagyobb, élesebb tömbökből álló hegyvidék tárul elénk, szűk völgyeiben rengeteg közepes méretű blokkal. A síkságra érve a nitrogénjég finom redőzöttsége szembetűnő, néhány kiemelkedő heggyel, és a második pikkely határánál egy gejzírre, illetve a belőle kidobott anyag lerakódására emlékeztető sötét sávval.

Számos egyéb részletet is felfedezhetünk, miközben nem irigyeljük azokat a geológusokat, akiknek majd össze kell rakni ennek a komplex világnak a fejlődéstörténtét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.