Éberen tájékozódik az erdőben

Ismét videóra vették Zselykét, a magyar farkast

A természetvédők és szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben.

2015.11.30 13:25MTI
Screenshot

Ismét napvilágot látott egy videó Zselykéről, az Aggteleki Nemzeti Park területén élő farkasról, a természetvédők és szakemberek szerint a felvétel igazolja az állatfaj állandó jelenlétét az Északi-középhegységben.

A WWF Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a farkasok jelenléte természetvédelmi szempontokból rendkívül előnyös, mivel más vadfajok szabályzásával nagymértékben hozzájárulnak az erdős tájak egészséges működéséhez.

A most közzétett videón az idén nyáron elnevezett fiatal nőstény, Zselyke látható, amint éberen tájékozódik az erdőben, valószínűleg a fajtársaival tartva kapcsolatot.

A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagy kiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így megpillantásukra alig van esély, leginkább csak nyomaikkal lehet találkozni. A szakmai vélemények szerint ugyanakkor a ragadozófaj sosem tűnt el teljesen Magyarországról, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed.

A közlemény szerint a farkasokat az erdei élővilág "karmestereinek" is nevezik, mivel irányítják a növényevő nagyvadfajok - szarvasok, őzek, vaddisznók - térbeli elhelyezkedését, és elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény és állatfajok ezreire hat kedvezően.

"Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos" - idézi a közlemény Veress Balázst, az intézmény igazgatóját.

A szakember a közleményben hangsúlyozza, az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek, az elmúlt 10 évben semmiféle olyan incidensről nem tudnak, amely során háziállatban tettek volna kárt. Ugyanakkor az utóbbi időkben sem szűnt meg a farkasok kilövésének veszélye, amely ellen vadfigyelő kamerákkal, tereplátogatásokkal, valamint a vadásztársadalomnak a természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködésével igyekeznek védekezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.