Nofertiti sírja

Megkezdték a radarvizsgálatokat Tutanhamon sírjában

Luxorban csütörtökön hozzáláttak azokhoz a radarvizsgálatokhoz, amelyek Nicholas Reeves brit régész reményei szerint megerősítik azon elméletét, amely szerint Nofertiti egyiptomi királyné Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik.

2015.11.26 17:10MTI

Az Arizonai Egyetem kutatója legújabb tanulmányában azt is felveti, hogy Tutanhamon halotti maszkja eredetileg Nofertitinek készült.

A kutatás első eredményeit november 28-án ismertetik egy Luxorban megtartandó sajtótájékoztatón.

A hónap elején már végeztek infravörös hőkamerás vizsgálatokat a Királyok völgyében található sír északi falán, és ezek előzetes eredményei hőmérsékleti különbségeket mutattak ki, ami rejtett kamrák létezését jelezheti.

Az Arizonai Egyetem régésze ezúttal saját radarkészülékével vizsgálja át a sírt, amely szerinte eredetileg nő számára épült és csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

A szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a főfelesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Nofertiti Berlinben lévő híres mészkőmellszobrát 1912-ben Amarnában találták meg. A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

Több egyiptomi régész ugyan kétli, hogy a projekt Nofertiti sírjának felfedezésével zárul, azt sokan valószínűsítik, hogy a falak mögött titkos kamrákra fognak lelni.

Tutanhamon i.e. 1323 körül halt meg. Érintetlen sírját pompás arany halotti maszkjával a Királyok völgyében fedezte fel és tárta fel Howard Carter brit egyiptológus 1922-ben.

A mostani vizsgálatokat végző régész egy további forradalmi elmélettel is előállt, amely szerint maga a világhírű maszk is eredetileg Nofertitinek - Reeves szerint Tutanhamon mostohaanyjának - készült.

Az Ahram Weekly című egyiptomi hetilap betekintést nyert a régész decemberben megjelenő, a jelenleg restaurálás alatt álló lelet eredetéről szóló dolgozatának előzetes változatába. Az írás szerint Reeves már évekkel ezelőtt megszületett feltevésével kapcsolatos összes kételyét eloszlatták a most áthelyezett, és újravilágított maszkon végzett legújabb vizsgálatai.

A tudós a díszítésen olvasható, Tutanhamun előnevét jelző hieroglifák alatt "egy kitörölt királyi név enyhén bevésett nyomaira" bukkant, amelyet Nofertiti neveként azonosított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.