Történelem - jog

Franco tábornok sírjának áthelyezését kéri a spanyol kormánytól Baltasar Garzón volt büntetőbíró

Helyezzék át az egykori spanyol diktátor Francisco Franco sírját a Madrid melletti Elesettek Völgyében (Valle de los Caidos) található mauzóleumból, amelyet alakítsanak át a polgárháború és a diktatúra áldozatainak emlékhelyévé.

2015.11.19 19:38MTI
Wikipedia/Nikola Smolenski

Ez áll abban a beadványban, amellyel Baltasar Garzón volt büntetőbíró, valamint Manuel Ollé és Eduardo Ranz ügyvéd fordult csütörtökön a spanyol kormányhoz.

A kérvényt - amelyben szorgalmazzák azt is, hogy exhumálják és azonosítsák az itt eltemetett több tízezer holttestet, a spanyol állam pedig a parlament ülésén kérjen nyilvánosan bocsánatot a hozzátartozóktól - annak apropóján nyújtották be a kabinetnek, hogy november 20-án, pénteken lesz a negyvenedik évfordulója Franco tábornok halálának, amit Spanyolországban a demokrácia kezdeteként tartanak számon.

Az egykori bíró és társai követelik a francóista szimbólumok használatának megszüntetését, és a falangista (Franco fasiszta eszmeiségű pártjához hű) megemlékezések megtiltását is. Véleményük szerint a mauzóleum, amely több ezer fogoly rabszolgamunkájával épült, "a diktatúra és a diktátor dicsőítése". Azt kérik a spanyol kormánytól, hogy a holttestek azonosítása után az áldozatok nevét tegyék közzé a megújult emlékhelyen.

Franco tábornok 1940-ben kezdte építeni a spanyol fővárostól 50 kilométerre északnyugatra fekvő mauzóleumot győzelmének jelképeként. Hívei minden év november 20-án, a diktátor halálának évfordulóján felkeresik a völgyet.

Hivatalos becslések szerint 30 ezer holttestet temettek el a mauzóleum területén, egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is - a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

Baltasar Garzón a múlttal való szembenézés egyik élharcosa Spanyolországban. Azzal vált világszerte ismerté, hogy 1998-ban, népirtásra hivatkozva nemzetközi körözést adott ki a volt chilei diktátor, Augusto Pinochet ellen.

Ő volt az, aki 2008-ban vizsgálatot indított a Franco-korszakban elkövetett bűncselekmények felderítésére, annak ellenére, hogy egy 1977-ben kelt amnesztiarendelet értelmében a polgárháború és a Franco-diktatúra alatt történt bűncselekmények jogi szempontból nem firtathatók.

A bírót 2010-ben felfüggesztették hivatalából hatásköri túllépés miatt, ekkor több ezren vonultak utcára Spanyolországban követelve, hogy fel lehessen tárni a Franco-uralom idején elkövetett emberiesség elleni bűntetteket.

Baltasar Garzónt 2012-ben 11 évre eltiltották bírói hivatásának gyakorlásától, mert lehallgattatta egy korrupciós botrányban érintett gyanúsítottak és ügyvédeik bizalmas beszélgetéseit, és ezzel törvénysértést követett el.

A spanyol állam többször tett kísérletet arra, hogy megfeleljen a múlttal való szembenézés társadalmi igényének. A spanyol parlament 2007-ben fogadott el törvényt a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról, majd azt is megszavazták, hogy azonosítják a mauzóleumban eltemetett holttesteket.

2010-ben José Luis Rodríguez Zapatero akkori kormányfő - akinek nagyapját Franco katonái ölték meg - megígérte, hogy jobboldali gyülekezőhelyből történelmi emlékhellyé alakítja át az Elesettek Völgyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.