A valaha élt legnagyobb növényevő

200 millió éves dinoszaurusz csontjait mutatták be Dél-Afrikában

200 millió évvel ezelőtt élt dinoszaurusz - feltehetőleg a valaha talált legnagyobb növényevő - maradványait mutatták be a héten a johannesburgi Witwatersrand Egyetemen.

2015.11.11 16:48MTI

Az egyetem evolúciós tanulmányokkal foglalkozó intézetének kutatójaként dolgozó Jonah Choineire elmondta: az őshüllőmaradványokat a Dél-afrikai Köztársaság és Lesotho közti határterületen fedezték fel, mások mellett az intézmény hallgatóinak közreműködésével.

A fosszíliák - legalább négy egyed végtag- és lábfejcsontjai, valamint csigolyái - még az 1930-as évek végén kerültek elő az úgynevezett Elliot geológiai formáció 210-190 millió éves kőzetrétegeiből, majd évtizedeken keresztül porosodtak az egyetem evolúciós intézetének raktárában anélkül, hogy bárki is foglalkozott volna velük.

Néhány évvel ezelőtt vizsgálták meg először a csontmaradványokat, és a korai növényevő Prosauropoda dinoszauruszok egyik neméhez, az Aardonyxhez sorolták őket.

Egy újabb vizsgálat során azonban dél-afrikai és argentin paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a fosszíliák a Sauropodomorpha dinoszauruszok eddig ismeretlen nemét képviselik. A csontokból kiindulva közepes testméretű dinoszauruszról van szó, amelynek egyik legérdekesebb sajátossága a keresztet formázó bokacsontok. E jellegzetesség alapján a Sefapanosaurus nevet kapta, ugyanis szeszotó nyelven a sefapano keresztet jelent.

Alejandro Otero argentin paleontológus, a tanulmány vezető szerzője a lelettel kapcsolatban rámutat, a Sefapanosaurus a legkorábbi Sauropodomorpha dinoszauruszok és a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, a hosszú nyakú, négy lábon járó Sauropodák közötti hiányzó láncszem.

A szakemberek mostanáig combcsontját, hatalmas singcsontját, hátgerincét és karomdarabjait tárták fel. Becsléseik szerint az állat nagyjából 14 tonnás lehetett. A kutatók egy-két éven belül publikálják a rendelkezésükre álló információkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.