Elismerés

Átadták az élettudományi, matematikai és fizikai díjakat a Szilícium-völgyben

Átadták a kimagasló tudományos eredményekért odaítélt, összesen 22 millió dollárral (6,4 milliárd forinttal) járó élettudományi, matematikai és fizikai díjakat a kaliforniai Szilícium-völgyben.

2015.11.10 17:08MTI
Silicon Valley

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg, a Google-társalapító Sergey Brin és mások által támogatott Breakthrough Prize átadásán Seth MacFarlane színész volt a házigazda - írta kedden a BBC News.

Élettudományi díjat - egyenként 3 millió dolláros (875 millió forintos) pénzjutalommal - öt kutató kapott: Karl Deisseroth és Edward Boyden az optogenetika úttörőiként, John Hardy az Alzheimer-kór genetikai kutatásáért, Helen Hobbs a genetika orvostudományi alkalmazásáért, valamint Svante Pääbo, az ősi DNS kutatásának úttörője, aki a Neander-völgyi ősember genomjának szekvenálását vezette.

A fizikai díjat öt úttörő neutrínórészecske-kísérleten dolgozó tudóscsoport, összesen 1300 kutató érdemelte ki. A kísérleteket a kanadai Sudbury Neutrino Obszervatóriumban, valamint egy kínai és három japán kutatóintézetben végezték. Ennek a tudományterületnek a képviselői kapták idén a fizikai Nobel-díjat is.

A matematikai díjat Ian Agol vehette át az úgynevezett háromdimenziós sokaságok tanulmányozásáért.

Az elismeréseket olyan hírességek adták át a gálán, mint Russell Crowe és Hilary Swank, Pharrell Williams pedig fellépett a ceremónián.

A Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Zuckerberg mellett Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.