Felvétel van

Űrhajósokat verbuvál a NASA

December közepétől lehet jelentkezni űrhajós-kiválasztásra Amerikában.

2015.11.08 04:30ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

November elején az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy decembertől februárig ismét felvételt hirdet űrhajósainak csapatába. Jelenleg 47 aktív tagból áll az űrutazások céljára kiképzett csapat - írja az Űrvilág.hu. Az utolsó felvétel 2013-ban volt, akkor négy férfi és négy nő csatlakozott az űrhajóscsapathoz.

A bírálati folyamat 2017 közepén ér véget, azután kezdhetik meg kiképzésüket a legújabb amerikai űrhajósjelöltek. Az Egyesült Államokban (USA) soha ennyiféle űrhajó fejlesztése nem folyt. Úgy számolnak, hogy néhány év múlva több űrhajósra lesz szükség. Az újak eljuthatnak az immár 15 éve folyamatosan lakott Nemzetközi Űrállomásra, de akár a Marsra is, ha megvalósulna az az elképzelés, hogy a 2030-as évtizedben emberek tehetik a lábukat a vörös bolygó felszínére. Repülhetnek az ISS kiszolgálására készülő, most fejlesztett magánűrhajókon, a SpaceX Dragonján vagy a Boeing CST-100 Starliner űrhajóján, esetleg az alacsony Föld körüli pályán is túlra a NASA Orionjának fedélzetén.

Mi kell ahhoz, hogy valaki űrhajós lehessen Amerikában? Először is a hosszú távú űrutazáshoz nélkülözhetetlen egészségügyi alkalmasság. Ezen felül legalább alapszakos (BSc) egyetemi diploma valamilyen mérnöki, természettudományos vagy matematikai szakterületen, valamint vagy 3 éves szakmai gyakorlat, vagy 1000, parancsnok pilótaként repült óra sugárhajtású gépeken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.