8 órán keresztül az űrben

Maratoni űrsétát tettek az ISS űrhajósai

Scott Kelly parancsnok és Kjell Lindgren mérnök 7 óra 48 percet töltött a világűrben a hűtőrendszer helyreállításán dolgozva.

2015.11.07 09:39MTI
Fotó: NASA

Mintegy nyolcórás űrsétát tett pénteken a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa, amelynek során a hűtőrendszer feltöltése közbeni ammóniaszivárgást kellett megszüntetniük.

Scott Kelly parancsnok és Kjell Lindgren mérnök 7 óra 48 percet töltött a világűrben a hűtőrendszer helyreállításán dolgozva. A műveletek közben néhány cseppnyi ammónia elszivárgott, de ez nem jelentett veszélyt az asztronautákra. Ennek ellenére időt veszítettek azzal hogy ellenőrizniük kellett a szkafandereiket, nem jutott-e a mérgező anyagból öltözékükre. Az amerikai űrhivatal, a NASA tájékoztatása szerint ezt sikerült elkerülni.

További időt vesztettek az űrhajósok azzal, hogy a Kelly jobb kezén lévő kesztyűn sérülést fedeztek fel, amely azonban mint utóbb kiderült nem volt jelentős. Bármilyen komolyabb sérülés veszélyezteti a szkafander hermetikusságát, az űrhajósok biztonságát. A NASA abban bízott, hogy a két űrhajósnak lesz ideje arra, hogy elpakolják a tartalék hűtő elemeit. Kelly és Lindgren azonban kifutott az időből és ez a feladat a következő űrsétákra maradt - mondta Dan Huot, a NASA szóvivője. Hozzátette, hogy erre az évre már nem terveznek több űrsétát.

Az amerikai űrhivatalnak törölnie kellett azokat a terveit is, amelyek szerint az ISS-t felszerelik két új dokkolóegységgel. Előreláthatólag ugyanis 2017-ben köt ki az űrállomáson az első, asztronauták szállítására is alkalmas kereskedelmi űrhajó. Az első dokkolóegység azonban idén júniusban megsemmisült, amikor két perccel az indítás után felrobbant a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon 9 típusú hordozórakétája, amely egy teherűrhajót juttatott volna el a Nemzetközi Űrállomásra. A második dokkolóegységet jövőre küldik egy újabb SpaceX teherűrhajóval. Huot szerint a jövőbeli űrsétákon folytatják az ISS-t felkészítését az ilyen űrhajók fogadására.

Az amerikai űrhivatal 2011-ben kivonta a forgalomból kiöregedett űrsiklóflottáját, ezért jelenleg - az általa támogatott magánűrhajók elkészültéig - orosz Szojuz űrhajókkal küld fel és hozat le űrhajósokat a Föld körül 320 kilométeres magasságban keringő ISS-re. A NASA-űrhajósok szállításáért elsősorban két amerikai vállalat verseng: a SpaceX és az űrkutatási hivatal régi szerződéses partnere, a repülőgépgyártásáról közismert Boeing cég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.