Húsevő dinoszaurusz

Hatalmasra tudta tátani száját az Allosaurus

A két lábon járó húsevő 79-92 fokban, vagyis több mint 80 centiméteresre volt képes szétnyitni állkapcsát.

2015.11.04 13:02MTI
Wikipedia/Creoqueteamo

Egy új kutatás szerint a nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élt Allosaurus hatalmasra tudta tátani száját.

A két lábon járó húsevő 79-92 fokban, vagyis több mint 80 centiméteresre volt képes szétnyitni állkapcsát - derül ki egy új tanulmányból. A kutatók a koponyakövületek CT-felvételei alapján készült digitális modellekre támaszkodtak, az állkapocs izmait a csontokon felfedezett maradványokkal rekonstruálták.

A nagyjából 90 centiméteres koponyájú és több mint tíz méteres testhosszú Allosaurus óriásira tátott pofájával igencsak fenyegető lehetett az észak-amerikai növényevő dinoszauruszoknak. Nagyobbra tudta tátani száját a nála megtermettebb Tyrannosaurus rexnél (T. rex) is: a nagyjából 66 millió évvel ezelőtt szintén Észak-Amerikában élt zsarnokgyík "csak" 63,5-80 fokosra tudta szétnyitni az állkapcsát.

A Bristoli Egyetem paleontológusaként dolgozó Stephan Lautenschlager szerint az Allosaurus és a T. rex is ritkán tátotta ki maximális szögben a száját, feltehetőleg csak olyan esetekben, amikor nagy prédát kellett elkapnia. Az optimális szög 28 fokos volt.

A Tyrannosaurusnak hatalmas, masszív felépítésű koponyája volt, amelyben tőrszerű fogak sorakoztak. Az Allosaurusé ennél jóval törékenyebb volt, ívelt, fűrészes fogakkal.

Az eredményeket a Királyi Társaság Open Science folyóirata közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.