Idősebb, mint feltételezték

Kilencezer éves csontokban találtak rá a tuberkulózisra

Izraeli partok mentén elsüllyedt, kilencezer éves csontokban fedezték fel kutatók a TBC nyomait, ami bizonyítja, hogy a betegség legalább háromezer évvel idősebb, mint eddig feltételezték.

2008.10.19 13:16National Geographic

A leletből meghatározhatják, hogyan alakult át a tuberkolózis az évezredek során, ami jövőbeli hatékonyabb kezeléséhez is támpontot adhat. A TBC-baktérium (Mycobacterium tuberculosis) által okozott fertőző betegség elsősorban a tüdőt támadja meg. 

Világszerte évente 9,2 millió embert fertőz meg és 1,7 milliót pusztít el. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló törzsek terjedése egyre nehezebbé teszi a kór gyógyítását. Izraeli kutatók úgy vélik, hogy egy anya és csecsemője csontjaira találtak rá Haifa mellett a tengerfenéken. DNS-elemzés és a csontokon lévő jellegzetes, tuberkulózistól származó elváltozások bizonyítják, hogy a 9000 éves, mára elsüllyedt neolitikus falu két lakóját a tuberkolózis baktériuma fertőzte meg. 

,,A törzs, amelyet találtunk, azonos egyes baktériumokkal, melyek ma keringenek és fertőzik az embereket" - közölte a kutatócsoport egyik tagja. Megdőltek azok az elképzelések is, amelyek szerint a baktérium őse fertőzött tehéntej útján került eredetileg az emberi szervezetbe, és ezután mutálódott, ugyanis Kr. e. 7000 körül még nem volt a szarvasmarha háziasítva. 

Az eddig legrébbinek tartott TBC baktériumtörzset a Kr. e. 3000 körüli időből származó egyiptomi maradványokban találták. A tbc-re jellemző tipikus csontelváltozások a gerincen és a nagy terhelésnek kitett ízületekben jelennek meg. 

Leggyakoribb a csípőízület tuberkulózisa.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.