Családi titokra derült fény

Egymást is megkóstolták a Tyrannosaurusok

Egy frissen feltárt tyrannosauruscsont 66 millió éves, rejtegetnivaló "családi titokról" árulkodik.

2015.10.31 18:58ma.hu

A csonton lévő különleges fognyomok a kutatók szerint erősen azt sugallják, hogy egy másik Tyrannosaurus rágcsálta. A lelet az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy ezek az őslények egymást is "kikezdték", ha úgy adódott - írta a hirado.hu.

Matthew McLain, a vizsgálat paleontológusának szavai szerint a wyomingi Lance-formációnál végeztek ásatásokat, amikor egyikük rábukkant egy tyrannosauruscsontra, két törött véggel. A csont egészét barázdák borították, elég mélyen.

A rovátkákat egyértelműen egy, a húsról a csontot lefejteni igyekvő állat hagyta hátra - keresztirányban nyúzta le róla a húst, ahhoz hasonlóan, ahogyan mi is harapjuk a sült csirkét. Az egyik barázda viszont feltűnő volt. A csont nagyobbik végénél található, és kisebb, párhuzamos rovátkákat tartalmaz. Ezek akkor keletkezhettek, amikor a táplálkozó elfordította a fejét, és fogának fűrészes széle végigszántott a csonton.

A fűrészes fogak kizárják a krokodilokat, és közvetlenül a T. rexhez hasonló theropoda dinoszaurusz felé mutatnak. A Lance-formációban eddig előkerült nagy testű theropodákat csupán két tyrannosaurus képviseli, a Tyrannosaurus rex és a Nanotyrannus lancensis, ezáltal minden egyéb interpretáció ki is van zárva a kutatók szerint, a leletek kannibalizmusra utalnak. Eredményeiket november 1-jén, az Amerikai Geológiai Társaság éves ülésén ismertetik.

A barázdák iránya emellett megegyezik azzal a móddal, ahogy egy vadász a már elhullott állat csontjairól lefejti a húst. A csontok nem tárják fel, hogy dögöt fogyasztott, vagy maga volt a Tyrannosaurus áldozat gyilkosa is.

A fűrészes barázdák igen értékesek, mert segítenek meghatározni a táplálkozó állat testméretét. A korábbi, komodói varánusz fogával kísérletező tanulmányok kapcsolatot sugalltak a fűrészek mérete és az állat testmérete között. Ezt a megközelítést használták már tyrannosaurusoknál, és McLain szerint eme esetben is használható.

"Csak akkor működik, ha ismerjük a fajt. Mivel pedig a formációban fellelt eddigi nagy testű ragadozók csak Tyrannosaurusokat ölelnek fel, egyszerű a dolgunk" - magyarázza.

Szerinte a táplálkozó méretének ismerete nélkül is könnyen meg lehet állapítani, mely tyrannosaurusfaj étkezett, mivel sok paleontológus úgy hiszi, a Nanotyrannus valójában fiatal T. rex volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.