Cápákból sosem elég

Ősi borzalmak maradványait mossák partra a viharok

Egyre gyakrabban bukkannak több millió éves fogmaradványokra a tengerparton.

2015.10.27 15:26ma.hu
Holly Ridge - Surf City Online Gazette

Észak-Karolina tengerpartja valóságos paradicsoma az ősi cápamaradványok szerelmeseinek, de a szerencsések a félelmetes Megalodon fogmaradványai mellett akár őskrokodilok fogaira is bukkanhatnak a környéken.

Ráadásul az utóbbi időben nem csak apró darabok kerülnek napvilágra, hanem egész fogakra is rátalálhatnak Fortuna kegyeltjei. Szakértők szerint a Megalodon maradványait csak mélyebb vizekben lehetne megtalálni, ezért az ilyen felfedezések ritkaságszámba mennek. Legalábbis így volt korábban. De az utóbbi idők komoly viharai olyan, erős hullámzással jártak, hogy elképzelhető, ezek hozták a parthoz közelebb a fogakat. Egy másik feltételezés szerint az erózió és a meder kotrása az ok, amiért mostanában egyre több értékes leletre bukkannak a kincsvadászok.

A cápák mind a mai napig a legnépszerűbb állatok közé tartoznak, az emberek szinte mindenre kíváncsiak velük kapcsolatban, ezt az amerikai televíziózás egyik legjobban várt időszaka a Cápa Hét is bizonyítja. Az egyik tengerbiológiai múzeum adatai szerint a cápafog fosszíliák a mai napig a legkeresettebb termékek az ajándékboltban.

A Megalodon az ősi tengerek legfélelmetesebb ragadozója volt, a Miocén korban tűnt fel és valamikor a Holocénben halt ki, vélhetően a jégkorszakok beköszönte és a megfelelő mennyiségű táplálék eltűnése miatt. Ez azt jelenti, hogy ha az ősembereknek lett volna érkezésük tengeri nyaralásokat szervezni, akár együtt is fürödhettek volna a 15 méteres hosszúságot is elérő és mintegy 50 tonnás halacskákkal, amiknek szájában hat sorban 276 fog volt található.

Mivel már ezek az őscápák is porcos halak voltak ezért sajnos a fogaikon kívül más maradványokat nem lehet találni, hacsak nem akad egy kép épen maradt példány a sarki jégbe fagyva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.