14. helyen

Előkelő helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert az európai intézmények rangsorában

Többek közt a londoni, a párizsi és a madridi állatkertet is megelőzve a 14. helyre rangsorolták a Fővárosi Állat- és Növénykertet az egymillió feletti látogatószámmal rendelkező európai állatparkok között.

2015.10.10 04:30MTI

Az eredményről Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője számolt be az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványa Európa százharminc állatkertjét vizsgálta meg három, a látogatók száma szerinti csoportba osztva, negyven szempont alapján.

A minősítési rangsor szerint az egymillió látogató fölötti kategóriában Bécs lett az első, az ezen a listán szereplő egyetlen magyar állatpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert a 14. lett.

A negyven szempont alapján szelektáló listára már felkerülni is nagy dicsőség, ráadásul a különböző kategóriákban összesen több magyar intézmény, a budapesti mellett a veszprémi, a nyíregyházi és a szegedi állatkert is szerepel - mondta el Hanga Zoltán, kiemelve, hogy a Nyíregyházi Állatpark a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában a dániai Aalborg és Odense állatkertjeivel együtt azonos pontszámmal az első helyen végzett.

A rangsor kialakításánál a zsűri figyelembe veszi többek között az állatkertek gyűjteményének méretét és minőségét, bemutatásának mikéntjét, a fajtamentő programokban való részvételt és azt, hogy az intézmény milyen mértékben vállal oktatási feladatokat.

A 2016-ban fennállása 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Állat- és Növénykert hamarosan idei egymilliomodik látogatóját köszöntheti. "Ez az egyetlen olyan hely Magyarországon, ahol ez megtörténhet, hiszen ez az ország egyetlen egymillió feletti látogatottságú intézménye" - fejtette ki Hanga Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.