Aurora Borealis a ködös Albionban

Alaposan megbombázta a Földet a Nap - videó

Északi fény kápráztatta el Skócia és Anglia lakosait.

Nézze meg, milyen az űrből a sarki fény! >>> képgaléria

2015.10.09 11:31ma.hu
Kattintson a képre, nézze meg, mit kaptunk a nyakunkba!

Sajnos legutóbb mi lemaradtunk róla, csodálatos látvány tárulhatott az éjszakai eget figyelő britekre, hiszen a többnyire északabbra előforduló sarki fényben gyönyörködhettek.

A napkitörések által a Föld mágneses mezejébe lépő részecskék okozta Aurora Borealis elsősorban a sarkkörök közelében megszokott látványa a meteorológusok szerint az elkövetkező hetekben sokkal délebbre is megcsodálható lesz, köszönhetően a Föld és a Nap egymáshoz viszonyított helyzetének.

Ugyanis egy, a Nap egyenlítőjéhez közel eső koronális lyuk került együttállásba a bolygónkkal és nagysebességű napszéllel bombázott minket. Szakértők szerint: "Olyan, pár hétig tartó időszak ez, amikor megnő az esélye a geomágneses viharoknak, ezáltal láthatóvá válik a sarki fény".

Az, hogy a sarkköröktől milyen távolságra látható még az Aurora Borealis, a viharok erejétől függ. A jelenség pontos okairól még a szakértők is csak találgatnak, de az biztos, hogy tavasszal és ősszel gyakran növekszik a sarki fény kiterjedése, ezáltal a sarkköröktől délebbre vagy északabbra lakók is láthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.