Változtatják bőrük vízáteresztő képességét

Vízállóbbak a verebek télen, mint nyáron

A verebek az évszaknak megfelelően képesek változtatni bőrük vízáteresztő képességét, ezzel víz- és hőháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is meg tudják őrizni.

2015.10.08 11:33MTI
Fotó: Wikipédia/JrPol

A melegvérű állatoknak egyrészt jól "impregnáltnak", vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet veszítsék az értékes vízből, ugyanakkor "vízáteresztőnek" is, hogy párologtatás révén hűthessék magukat.

A madarak a testükben lévő víz mintegy kétharmadát veszítik el bőrükön keresztül - mondta Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa. Csapatával azt vizsgálták, hogy a szárnyasok képesek-e e téren alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez.

Tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd szemügyre vették a különböző bőrrétegeikben lévő zsírt. Megfigyelték, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen.

Eredményeiket a Journal of Experimental Biology című szaklapban mutatták be.Abszorpciós elemzésekkel és infravörösfény-vizsgálatokkal megállapították, hogy a verebek vízállóságuk mértékét a bőrben különféle zsírok raktározásával, szezonálisan változtatják.

Télen több zsírt raktároznak el, mégpedig különböző zsiradékokat a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegekben az olyan lipidek, mint a ceramid és a cerebrozid tartják meg különösen jól a vízmolekulákat. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és nedvességben leggazdagabbak.

"A madarak az évszaknak megfelelően tudják változtatni bőrükben a zsír elrendeződését" - írják a kutatók. Ezzel valószínűleg környezetük változó hőmérsékletéhez és nedvességtartalmához alkalmazkodnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.