Nobel-díj

3,4 milliárd emberen segíthetnek az orvosi Nobel-díjasok felfedezései

A kutatók eredményeinek hála több országból eltűnhet elsősorban a folyami vakság, a nyirokfilariázis, illetve a malária.

2015.10.05 16:24MTI

Az idei orvosi Nobel-díj kitüntetettjeinek munkája révén olyan betegségek tűnhetnek el az elismerést odaítélő bizottság egyik tagja szerint, amelyek világszerte 3,4 milliárd emberre veszélyesek.

Stockholmban hétfőn jelentették be, hogy a fertőző betegségek - elsősorban a folyami vakság és a nyirokfilariázis, illetve a malária - kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Ómura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Jan Andersson, a díjat odaítélő bizottság egyik tagja hangsúlyozta, hogy Ómura és Campbell munkájának hála az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) működő terve van a folyami vakság eltüntetésére 2025-re abban a 31 országban, ahol a betegség jelen van.

A limfatikus filariázis súlyosabb változata, az elefantiázis - a láb, a kar vagy a herezacskó nagyfokú duzzanata - 81 országban van jelen, a WHO szerint ebből 61-ben tűnhet el a betegség 2020-ra.

A malária halálozási aránya az elmúlt 10 évben 50 százalékkal csökkent Juju Tu felfedezésének köszönhetően, a megbetegedések száma pedig 40 százalékkal esett vissza. Andersson szerint a WHO reméli, hogy a malária 2035-re 35 országban tűnhet el.

Ómura Szatosi a japánokra jellemző szerénységgel fogadta orvosi Nobel-díjának hírét mondván, inkább a mikroorganizmusoknak járna az elismerés. A 80 éves kutató az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmagyarázta, rengeteget tanult a mikroorganizmusoktól, kutatásai során rájuk volt utalva, így inkább nekik járna a díj.

Mint mondta, kutatási területét nem kíséri nagy érdeklődés, holott a mikroorganizmusok rendkívül fontosak. "Segíthetnek nekünk. Remélem, hogy ez a terület nagyobb figyelmet kap majd a díj nyomán" - tette hozzá.

William C. Campbell óriási meglepetésként értékelte a Nobel-díj hírét. A 85 éves tudós, aki kutatóként 33 évig dolgozott a Merck gyógyszeripari vállalatnál, úgy fogalmazott: felfedezése a cég alkalmazottai óriási közös erőfeszítésének eredménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.