Aurora borealis Pannóniában

Csodás látvány vár ránk vasárnap

Ha a télapót nem is, de sarki fényt láthatunk Magyarországon. Majd legközelebb.

2015.10.03 19:37ma.hu

FRISS: nem volt elég kakaó a napkitörésben

Végül vasárnap, a délelőtti órákban érte el a bolygónkat a napszél, amely a vártnál enyhébb, 5-ös erősségű volt. A képen látható geomágneses vihar erősségét mutató Kp-index jól mutatja, hogy túl gyenge volt ahhoz, hogy hazánkból is látható sarki fényt okozzon. A hajnali megfigyelést ráadásul a Hold is nehezítette volna. Hozzávetőlegesen, a márciusi sarki fény alatt 8-as erősségű Kp-indexet mértek.

Nagyon vártuk

NOAA NWS Space Weather Prediction Center

Sajnos, nem túl gyakran, de időnként kis hazánkban is olyan látvány tárulhat az éjszakai megfigyelők elé, ami az északi országokban mindennaposnak számít. Kevés olyan lélegzetelállító meteorológiai jelenség létezik, mint az aurora borealis, azaz a sarki fény. Az éjszakai égboltot bevilágító zöldes ragyogás a sarkkörhöz közel élők számára talán nem újdonság, de a Kárpát-medencében ritka tüneménynek számít.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel azonban idehaza is látható lesz a sarki fény. Ennek oka, hogy az amerikai meteorológiai szenzorok szerdán két jelentős napkitörést is észleltek. A töltött részecskék valamikor vasárnap délután érik el a földet ezért erős a valószínűsége, hogy napszállta után Magyarországon is látható lesz a lélegzetelállító látvány.

Hasonló eset utoljára márciusban fordult elő, akkor nagyon erős geomágneses vihar érte el a Földet, ami az északi fény csodája mellett negatív hatással lehet az elektromos hálózatokra.

Real time videó augusztusból

Így működik

Szeptember 18-ai felvétel

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.