Burkoló

Ezerötszáz éves mozaikot mutatnak be Izraelben

Az ásatásokat végző szakemberek szerint a rendkívül nagy szakértelemmel elkészített mozaik egy görög nyelvű feliratot is rejtett.

2015.10.02 01:30MTI
Israel Antiquities Authority/Nikki Davido

Ezerötszáz éves mozaikot mutatnak be Izraelben csütörtöktől a Kirját Gat melletti ásatásokon - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A tizenhét színű, különlegesen jó minőségű mozaikkövekből kirakott alkotást - amely egykor egy bizánci templom padlóját díszítette - hosszas, két évig tartó restaurálást követően mutatják be eredeti helyén a sátoros ünnep és a város alapításának hatvanadik évfordulója tiszteletére.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) archeológusai iskolásokkal és a helyi ipari park dolgozóival együtt 2013-ban bukkantak a hatalmas mozaikra az ipartelep területén. A kicsiny kövekből alkotott kép egy régi egyiptomi városi jelenetet ábrázol térképszerűen, világosan felismerhető utcákkal és épületekkel.

Az ásatásokat végző szakemberek szerint a rendkívül nagy szakértelemmel elkészített mozaik egy görög nyelvű feliratot is rejtett, amely a Chortaso (Qartassa) nevű ősi egyiptomi várost említi, ezt a települést ábrázolhatja a kép. A városnév talán a templom korabeli látogatóira, állandó közönségére utal. A keresztény hagyomány szerint Habakuk prófétát ebben az egyiptomi városban temették el.

A templom padlóját burkoló mozaiknak csak két részlete maradt meg, a többi az épülettel együtt elpusztult. Az egyik fennmaradt részen állatok, csirkék, antilop, madarak és egy gyümölcsökkel teli edény is látható, a másikon az egyiptomi Nílus folyó egy vitorlás hajóval, utcákkal és épületekkel. A mozaikon ábrázolt házak két-három emeletesek, tetejük zsindelyes, erkélyeik és ablakaik is vannak.

Israel Antiquities Authority/Nikki Davido


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.