Űrkép

Izgalmas Ceres-térképeket küldött haza a Dawn

A Ceres törpebolygóról készült térképek új fényben tüntetik fel rejtélyes fényes foltjait és hatalmas, piramis formájú hegyét.

2015.10.01 09:39ma.hu

A térképeket a NASA Dawn űrszondája készítette, amely március óta kering a kráterekkel pettyezett égitest körül - írja a közmédia. A térképek megvilágítják az összetételbeli és magasságbeli különbségeket a Ceresen, a Mars és a Jupiter közötti fő aszteroidaöv leghatalmasabb objektumán.

Például az egyik topográfiai térkép „a piramis” becenevet kapott furcsa hegyre fókuszál, a képződmény mintegy 6,4 kilométeres magasságba tör a felszínen. Egy másik a 90 kilométer átmérőjű Occator-krátert tárja elénk, amelynek aljzatán a törpebolygó rejtélyes fényes foltjainak legfényesebbike terpeszkedik.

Az Occator kréter (fotók:NASA)

A felvétel nagy felbontásban

A kutatócsapat összeállította a Ceres globális kompozíciós és topográfiai térképeit is, eme utóbbi felöleli bizonyos képződmények nevét is, amelyet nemrégiben hagyott jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió. Mindegyik név a gazdálkodás témaköréhez kötődik. Például az északi pólus közelében lévő 20 kilométer átmérőjű hegy az Ysolo Mons nevet kapta egy albániai fesztivál után, amely a padlizsán-betakarítás első napját ünnepli.

Egy másik, hamisszínes térkép a felszín összetételbeli különbségeit tárja fel. A variációk nüansznyibbak, mint a Vestán, a Dawn korábbi célpontján. Az új térképek jellegzetességei képezik témáját az október 2-ig tartó nantes-i Európai Planetáris Tudományos Konferenciának (EPSC) is.

A Dawn gammasugár- és neutronspektrométerétől is izgalmas megfigyelés érkezett. A készülék energikus elektronok kitörését érzékelte három alkalommal, ami a kutatók szerint a Ceres és a Napból érkező sugárzás interakciójának eredménye lehet. Még nincsenek pontos válaszaik, de úgy hiszik, ezek az információk fontosak lehetnek a Ceres teljes képének megalkotásában.

A Dawn jelenleg 1470 kilométeres magasságban kering a törpebolygó körül, de októberben közelebbi pályára ereszkedik, 375 kilométerre közelíti meg. A várakozások szerint decemberben éri el ezt az orbitális pályát. (A szonda ionhajtóművekkel halad, amelyek nagyon hatékonyak, de tolóerejük csekély, ezért némi időbe telik új pozícióba manővereznie.) Eme feltérképező pályán marad küldetése végéig, vagyis 2016 közepéig.

A Ceres eme térképét a Dawn által 2015 augusztusa és szeptembere között, magas pályáról begyűjtött adatokból alkották meg.

A 466 millió dolláros szonda 2007-ben indult az aszteroidaöv két legnagyobb objektuma, a Vesta és a Ceres tanulmányozására. A Ceres 960 kilométer, míg a Vesta 530 kilométer átmérőjű.

2011 júliusától 2012 szeptemberéig keringett a Vesta körül, majd elindult a Ceres felé. A Dawn az első emberkéz alkotta szonda, amely valaha elért egy törpebolygót, és az első, amely a Föld-Hold rendszeren túl, két objektum körül is keringett.

A színkódolt topográfiai térkép a magas és alacsonyan fekvő területeket ábrázolja a Ceres felszínén, emellett feltünteti a Nemzetközi Csillagászati Egyesült által eddig jóváhagyott elnevezéseket is.

A misszió sok különbséget tárt fel a Vesta és a Ceres között, holott mindkettő a Naprendszer korai napjaiból visszamaradt planetáris építőkocka. Carol Raymond, a NASA szakembere szerint a Ceres krátereinek szabálytalan formája különösen érdekes, mivel a Szaturnusz jeges Rhea holdján látottakra emlékeztet. A kráterek szavai szerint nagyon különböznek a Vestán megfigyelt medence formájúaktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.