Pécsi Tudományegyetem

A 3D-technológiák fejlesztéséről kezdődött konferencia Pécsett

A háromdimenziós technológiák és azok fejlesztési lehetőségei a témája annak a több tudományt és szakterületet érintő nemzetközi konferenciának, amely pénteken kezdődött a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

2015.09.25 19:24MTI

A 3D-technológia óriási lehetőségeket rejt magában a személyre szabott orvoslás, a műszaki tudományok, vagy a különböző művészeti ágak területén, egy háromdimenziós nagyprojekt a PTE stratégiai tervei között is kitüntetett helyen szerepel - írta a felsőoktatási intézmény az eseményről szóló sajtóközleményében.

Kitértek rá, hogy a Szentágothai János Kutatóközpontban zajló kétnapos, angol nyelvű konferencián számos, az orvosi, a műszaki, a biotechnológiai, a művészeti, a fogorvosi és egyéb területeken neves hazai és külföldi előadó vesz részt.

A fogorvosnál a szkennerrel és háromdimenziós nyomtatóval készülő fogpótlás már nem a fantasztikum kategóriájába tartozik, ahogy a 3D-s technológiával előállított, szinte tökéletesen illeszkedő térd- és csípőprotézisek sem, amelyek számtalan embernek adhatják vissza a mozgás szabadságát - jegyezte meg az egyetem.

Hozzátették: a 3D-s nyomtatás az oktatásban is egyre nagyobb szerepet játszik, mivel tökéletes szemléltető eszközök készítésére is alkalmas. Ezeket maguk a diákok is előállíthatják, az eljárás megtanulása idővel egyre nagyobb súllyal esik latba szakemberek képzésében és a munkaerőpiacon való érvényesülésben.

A konferenciához ezért országos hallgatói ötletverseny is kapcsolódik, ennek részeként bemutatják kreatív és tehetséges diákoknak a háromdimenziós megjelenítéshez, nyomtatáshoz és virtuális valósághoz kapcsolódó pályázatait - jegyezték meg.

A PTE jelezte, a programokat tovább színesítik a legnevesebb hazai és nemzetközi szakmai kiállítók eszközbemutatói. Az érdeklődők megfigyelhetik a 3D-s nyomtatókat működés közben, megtekinthetik az azokkal készített termékeket, valamint láthatnak "funkcionáló humán szövetek" felépítésére alkalmas bionyomtatót is.

A bátrak háromdimenziós szkennelés alanyai lehetnek, ami után adathordozón vihetik haza háromdimenziós másukat, és ennek révén később egy önmagukat formázó kicsinyített bábut nyomtathatnak - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.