Villámvonat a kaszinóba

Kínaiak kötik össze Los Angeles-t Las Vegas-szal

Nyolcvan perc alatt teszi meg a két város közti távolságot a vonat.

2015.09.25 08:49ma.hu
Reuters/Kim Kyung-Hoon

Hamarosan Washingtonba látogat Hszi Csin-ping kínai elnök, akinek lehetősége lesz megünnepelni, hogy az állami tulajdonban lévő China Railway Group és az amerikai XpressWest megállapodást kötött, a 370 kilométer hosszú gyorsvasút megépítéséről.

A kaliforniai Los Angeles-t és a nevadai Las Vegas-t összekötő vasútvonal építésének munkálatai jövő szeptemberben kezdődnek, miután négyévnyi tárgyalás során sikerült összeszedni a 100 millió dolláros kezdőtőkét. A beruházás teljes összege a szakértők szerint nagyjából 12 milliárd dollár lesz.

A két város közti távolságot mindössze 80 perc alatt letudni képes új vasútvonal rengeteg munkalehetőséget termet majd a környéken - közölték az illetékesek egy sajtótájékoztatón. Noha többen kifejezték azon véleményüket, hogy a hatalmas léptékű beruházás fölösleges, tény, hogy a tavaly Las Vegasba látogató 41 millió ember mintegy negyede érkezett Kalifornia államból.

Jon Curnow/Flickr

Komolyabb érv az ilyen jellegű beruházások ellen, amit a környezetvédők vetettek fel egy másik, Los Angelest San Franciscóval összekötő vasútvonallal kapcsolatban. Akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen projekt akár egy évtizedig is elhúzódhat, márpedig amilyen tempóban fogyasztjuk a Föld erőforrásait és szennyezzük a környezetet, a pénzt sokkal inkább környezetbarát utazási megoldások kifejlesztésébe kellene fektetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.