Szűznemzés

Újra megtörtént a csoda: 8 éve egyedül él, mégis utódai lettek - ismét

Noha nyolc éve nem volt hím közelében sem, két éven belül másodszor adott életet egy nőstény kígyó.

2015.09.23 09:31ma.hu
Screenshot

A sárgahasú vízisikló hölgy egy Missouri állambeli állatkertben él, és már 2014-ben is tojást rakott le, amiből kis kígyók keltek ki, dacára annak, hogy több mint 8 éve nem volt hímnemű társa. Jeff Briggler kígyószakértő szerint a szűznemzésnek is nevezett parthenogenesis ritkán ugyan, de előfordul egyes fajoknál, bogaraknál, halaknál, kétéltűeknél és hüllőknél, de (hoppá!) emlősöknél soha. Viszont a sárgahasú vízisiklóknál még sosem történt ilyen.

A szűznemzés során a meg nem termékenyített tojásokból kelnek ki utódok, hím részvétel nélkül. Ez úgy lehetséges, hogy egyes tojások elhalnak és spermaként funkcionálnak, így termékenyítik meg a tojásokat.

KFVS12 News

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.