Irány a számítógép!

Online vadászhatjuk a kenyai emberi ősmaradványokat

Őskövület-vadászatra invitálnak a kenyai sivatagba minden érdeklődőt brit kutatók.

2015.09.08 20:11MTI

A Fossilfinder internetes tudományos kezdeményezés keretében az önkénteseknek a Turkanai-medencéről készült mintegy egymillió légi felvételt kell alaposan megvizsgálniuk. A fotókat sárkányokra, drónokra és más repülő eszközökre telepített speciális kamerarendszerrel készítették brit és kenyai régészek az emberi ősmaradványok fontos tárházáról.

A Fossilfinder kezdeményezést és honlapját kedden, az angliai Bradfordban zajló Brit Tudományfesztiválon indították el.

"Az érdeklődőknek lehetőségük van részt venni az új kövületeket célzó kiterjedt kutatásban a Turkana-tónál. Olyan nagy anyagmennyiségről van szó, amelyet egyetlen ember képtelen átvizsgálni, és csak számítógépekkel sem lehet hatékonyan feltárni" - hangsúlyozta Andrew Wilson, a projekt vezetője.

A Kenya északi részén elterülő, Etiópia déli részére is átnyúló Turkanai-medence - amely körülveszi az azonos nevű sós tavat - gazdag őskori kövületekben. Itt találták meg 1984-ben az úgynevezett "turkanai fiú", egy 1,5 millió éve élt kamasz Homo erectus csontjait is.

A honlap látogatói a medencéről készült felvételeket láthatnak és több kérdést is kapnak, például a terep összetételének meghatározásáról. "Miután végigmentek a különféle kőzetek és üledékek fajtáin, érdekesebb kérdések következnek arról, milyen típusú fosszíliák vagy tárgyak láthatóak a felvételeken" - magyarázta Randolph Donahou, a bradfordi kutatócsoport tagja, hozzátéve, ezek lehetnek ősi kőeszközök, puhatestűek vázai, emlősök csontjai, sőt akár ősemberek maradványai is.

Az önkéntesek nem egyedül hozzák meg a döntéseket, minden egyes felvételt 10 embernek mutatnak meg, hogy a lehető legpontosabb eredményre jussanak. Csapatmunkára is lesz lehetőség: ha valaki nem teljesen biztos abban, amit talált, megoszthatja és bevonhatja a többieket - közölte Adrian Evans, a projekt másik vezetője.

A felvételek elemzése segít azonosítani a feltáráshoz legígéretesebb helyszíneket. A szakemberek a honlapon folyamatosan tájékoztatnak az eredményekről, és a résztvevők jutalomban is részesülhetnek.

"Ha valaki például 1,4 millió éves emberi őshöz kapcsolódó új kövületet talál, lehetőséget kap rá, hogy részt vegyen a leletet elnevező bizottságban" - említette példaként Adrian Evans.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.