Programajánló

Öt helyszínen tartanak rákosivipera-napot szombaton

A programban részt vevő szakemberek és önkéntesek igyekezni fognak eloszlatni a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhiteket is, rámutatva, hogy a rákosi vipera fontos része Magyarország élővilágának.

2015.09.05 03:30MTI
MTI Fotó: Kovács Attila

A rákosi vipera napja alkalmából szombaton országszerte öt állatkertben és vadasparkban felállított információs standokkal segítik Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének jobb megismerését - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Fővárosi Állat- és Növénykert, a Nyíregyházi Állatpark, a Szegedi Vadaspark, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, valamint a Jászberényi Állat- és Növénykert látogatói szeptember 5-én a standoknál 10 és 16 óra között többek között megtudhatják, hogyan lehet megkülönböztetni a viperákat az ártalmatlan siklóktól, és megismerkedhetnek a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekkel is.

A programban részt vevő szakemberek és önkéntesek igyekezni fognak eloszlatni a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhiteket is, rámutatva, hogy a rákosi vipera fontos része Magyarország élővilágának, és a fajt élőhelyeinek eltűnése mellett elsősorban a közvetlen emberi beavatkozás - mezőgazdasági tevékenység és szándékos pusztítás - sodorta a kihalás szélére.

A rákosi vipera napjához kapcsolódóan az MME szeptember 12-én, szombaton látogatást szervez az érdeklődők számára a kunadacsi Rákosivipera-védelmi Központba, ahol a szakemberek munkájának köszönhetően évente több száz kisvipera jön világra, amelyeket a faj vadon élő állományának növelése érdekében 3-4 évesen, ivarérett korukban szabadon engednek. A központ dolgozóinak a rákosi vipera megvédésére tett erőfeszítésit több alkalommal is beválasztották Európa legsikeresebb természetvédelmi programjai közé.

A Magyarországon 1974 óta védett, 1992-től pedig a természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába sorolt faj vadon élő hazai állományát 500 és 1000 közötti példányra becsülik a szakértők, természetvédelmi értéke egymillió forint. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) ma Magyarországon két területen, a Hanságban és a Kunságban maradt fenn, mindenhol máshol kipusztultnak tekinthető. Mérge egy felnőtt egészséges ember számára gyakorlatilag veszélytelen, és bár marása fájdalmas, óvatos életmódja és alacsony példányszáma miatt nagyon ritka - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.