Természet

Öngyógyítást végeznek a parazitával fertőzött poszméhek

A bélparazitával fertőzött poszméhek azokat a virágokat részesítik előnyben, amelyek nektárja és pollenje gyógyító hatással bír.

2015.09.03 21:06MTI
Wikipédia/Pjt56

Egy új tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a növényi biokémia segíthet a méhfajok hanyatlásának megfékezésében.

Korábbi laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a nikotint és egyéb természetes vegyületeket tartalmazó nektár jelentősen csökkenti a paraziták számát a beteg méhekben, a mostani vizsgálat azonban azt is feltárta, hogy a fertőzött rovarok ki is használják a természet adta öngyógyítási lehetőséget - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem szegeződött a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttesre, az úgynevezett kaptárelhagyásra - amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken -, ugyanakkor a paraziták is komoly fenyegetést jelentenek a poszméhekre és a háziméhekre nézve.

A Dartmouth College és a Colorado-Boulder Egyetem kutatói által vizsgált bélparazita például jelentősen befolyásolhatja a rovarok túlélését, szaporodását és táplálkozási szokását. Az Ecology című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői azt vizsgálták, hogy a másodlagos növényi anyagcseretermékek egy csoportját alkotó iridoid-glikozidok milyen hatással vannak a poszméhek táplálkozására és a növények reprodukciójára.

A virágnektárban természetes módon előforduló iridoid-glikozidok elriasztják az őzeket és az egyéb növényevőket, ugyanakkor korábbi tanulmányok kimutatták, hogy gyógyító hatással vannak a parazitával fertőzött méhekre azáltal, hogy csökkentik a bennük lévő élősködők számát. A tanulmány készítői egy Észak-Amerika keleti részén előforduló növény nektárjának és pollenjének aukubin-, illetve katalpol-koncentrációját (mindkettő iridoid glikozid) módosítva tanulmányozták a poszméhek viselkedését.

Az eredmények szerint az egészséges méhekkel szemben a bélparazitával fertőzött példányok azokat a növényeket részesítették előnyben, amelyekben a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok szintje. A szakemberek szerint azok a virágok, amelyek nektárjában a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok koncentrációja, jóval több pollent juttattak más virágokra a méhek látogatását követően, ami azt mutatja, hogy a nektár kémiai összetétele hatással lehet a növények reprodukciós sikerére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.