Kinn a bárány, benn a farkas

Bekerítették az Északi-sarkon kutató orosz tudósokat a jegesmedvék

Jegesmedvék kerítettek be meteorológusokat kutatóállomásuk közelében Oroszország egy északi, mindentől távol eső területén. A kutatók bezárkóztak az állomásra, ahonnan a medvék nem tágítanak.

2015.09.02 20:54MTI
freedigitalphotos.net/adam

A tudósok a Kara-tengerbe nyúló Vajgacs-szigeteken lévő Fjodorov meteorológiai állomáson rekedtek, ugyanis a rájuk támadó öt felnőtt jegesmedvét sehogy sem tudják elijeszteni. Elmondásuk szerint a medvék az állomás közelében alszanak, és bár egyebek mellett fáklyákkal is megpróbálták elriasztani őket, a ragadozók nem tágítanak - írta a The Independent című brit lap.

A tudósoknak napi két alkalommal kellene kimenniük a szabadba, hogy méréseket végezzenek, de a medvék megakadályozzák őket munkájuk végzésében. Az állomás körül nincs kerítés, amely visszatartaná nagytestű ragadozókat attól, hogy megközelítsék az épületet.

Az oroszországi Természetvédelmi Világalap (WWF) közölte, hogy munkatársai folyamatosan tartják a kapcsolatot a kutatókkal, és hamarosan kéréssel fordul az orosz természeti erőforrás- és ökológiai minisztériumhoz, hogy lássák el a tudósokat a medvék elijesztéséhez szükséges felszereléssel.

A jegesmedvék - amennyiben nem provokálják őket - ritkán viselkednek agresszívan az emberekkel szemben, bár keveset is találkoznak velünk. Az éhes vadállatok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok lehetnek, és volt eset, hogy emberre támadtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.